Sari la conținut

Atenție! Unii pensionari pot rămâne fără pensie dacă nu depun acest DOCUMENT

pensionare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Pensionare pe caz de boala

Legea pensiilor a suferit modificări esențiale, nu doar în ceea ce privește recalcularea pensiilor, ci și în privința obligațiilor pensionarilor cu domiciliul în străinătate. Conform prevederilor noi, pensionarii trebuie să completeze și să depună un certificat de viață de două ori pe an, față de o singură dată pe an, cum era în vechea legislație. Această schimbare intră în vigoare de la 1 septembrie și este esențială pentru continuarea plății pensiilor.

Ce înseamnă depunerea certificatului de viață? Este o procedură prin care pensionarii confirmă că sunt în viață și astfel au dreptul să primească pensia cuvenită. Dacă acest certificat nu este depus la timp, Casa de Pensii nu va mai efectua plățile lunare de pensie către beneficiar.

Conform unui ordin recent emis de Casa de Pensii, certificatul de viață trebuie trimis până la data de 31 martie și respectiv 30 septembrie ale fiecărui an. Acest document atestă faptul că pensionarul este în viață și este necesar pentru a asigura continuarea plății pensiei, potrivit newsweek.ro. 

Ce prevede Ordinul?

Pentru a beneficia de drepturile de pensie, beneficiarul cu domiciliul în străinătate are obligația de a transmite un certificat care să dovedească că este în viață.

În cazul noilor beneficiari cu domiciliul în străinătate, dacă între depunerea cererii de pensionare și primirea primei plăți a pensiei au trecut mai mult de 6 luni, Casa de Pensii va solicita certificatul de viață împreună cu decizia de acordare a pensiei. Prima plată a pensiei se va efectua doar după ce Casa de Pensii primește certificatul completat, semnat și ștampilat care confirmă faptul că beneficiarul este în viață. În caz contrar, pensia nu va mai fi acordată începând cu luna următoare.

Cine poate certifica că pensionarii din diaspora sunt în viață?

Oficiile consulare ale României au responsabilitatea de a emite un certificat de viață conform normelor sistemului public de pensii din România sau o încheiere de certificare de fapte în conformitate cu legislația aplicabilă. Aceste documente sunt necesare pentru a asigura continuarea plății pensiilor pentru cei cu domiciliul în afara țării.

Este important ca pensionarii să fie conștienți de aceste noi reguli și să se asigure că depun certificatul de viață în termenele stabilite pentru a nu întâmpina probleme cu primirea pensiei lunare.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel