Sari la conținut

Atenționare ONU: Risc de holeră și alte boli infecțioase mortale

100 de zile de razboi
Sursa foto: AFP
100 de zile de razboi in Fasia Gaza

Israelul a întrerupt conducta de apă către Gaza, împreună cu sursele de combustibil și electricitate care alimentează sistemul în urma atacului din Hamas, stârnind temeri că deshidratarea și bolile transmise de apă vor duce la un dezastru umanitar. Condițiile din lagărele de refugiați din Gaza sunt inumane și se înrăutățesc zilnic, informează Agenția ONU.

Potrivit UNRWA, un exemplu al condițiilor inumane care predomină este centrul educațional din Khan Younis, care găzduiește în prezent peste 22.000 de palestinieni strămuți în interior. Spațiul rezervat oamenilor este mai mic de doi metri pătrați și cel puțin 600 de persoane împart o toaletă.

Condițiile de salubritate deteriorate prezintă riscuri enorme pentru sănătatea și siguranța oamenilor care se refugiază de bombardamentele constante și necruțătoare ale Israelului.

Fasia Gaza
Sursa foto: pronews.gr

Avertisment: Condițiile sunt propice pentru răspândirea unei game de boli diareice și de piele

Agențiile Națiunilor Unite avertizează că lipsa serviciilor de apă și canalizare va provoca focare de holeră și alte boli infecțioase mortale.

„Condițiile sunt propice pentru răspândirea unei game de boli diareice și de piele ”, a declarat Richard Brennan, directorul regional pentru urgențe al OMS, pentru Al Jazeera.

Matthew Truscott, șeful  organizației non-profit Oxfam, a spus că este consternat de ideea că boala s-ar putea răspândi în timp ce apa și medicamentele se află la câțiva kilometri de graniță, invocând dificultățile de a obține ajutoarele.

La coadă pentru apă potabilă în Gaza

„Holera este doar una dintre multele boli transmise prin apă care se pot răspândi – dacă putem obține ajutor, o mare parte din aceasta poate fi prevenită”, a spus el, dar a avertizat că „nu puteți asigura operațiuni umanitare pentru că încă mai cad bombe.”

Din nefericire, atacurile aeriene israeliene au ucis 10.328 de palestinieni, inclusiv 4.237 de copii.

Manționăm că  51 de cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membri de familie vor putea tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah, miercuri, pentru a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Evacuarea se va realiza cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse având în vedere că aceştia au fost informaţi în prealabil de către reprezentanţii Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah.

În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah pentru evacuarea cetăţenilor români, respectiv asistenţa consulară specifică şi le vor oferi asistenţa necesară până la Cairo, de unde vor fi transportaţi în România, informează telem.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel