marți, iunie 6, 2023

Chlamydia este o infecție bacteriană, răspândită de obicei prin sex sau prin contact cu fluidele genitale infectate. Este una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală (ITS) din lume și se transmite prin sex vaginal, anal sau oral neprotejat.

Majoritatea femeilor și bărbaților infectați nu prezintă niciun simptom, ceea ce face dificil de detectat și ușor de transmis. Cu toate acestea, există câteva semne subtile la care trebuie să fiți atenți după sex neprotejat.

Te-ar mai interesa: Infecția gravă care se ascunde în corp. „Produce u...


Cele 5 semne că aveți chlamydia. Simptome pentru femei și pentru bărbați

Dr Andrew Hart-Pinto, un medic NHS din Liverpool, a spus într-un videopentru JHP Medical.

Cele mai comune cinci semne la bărbați sunt:

  1. Urinare dureroasă
  2. Secreții neobișnuite ale penisului
  3. Dureri de testicule
  4. Mâncărimi uretrale
  5. Senzație arzătoare

Cele mai comune cinci simptome pentru femei sunt:

  1. Urinare dureroasă
  2. Scurgeri vaginale neobișnuite
  3. Durere în timpul sexului
  4. Sângerări între menstruații sau după sex
  5. Dureri abdominale sau pelvine

În funcție de tipul actului sexual, simptomele pot apărea în alte zone. De exemplu, este posibil să aveți disconfort sau scurgeri neobișnuite din fund după sex anal sau o durere în gât poate apărea după sexul oral.

Dacă credeți că ați putea avea chlamydia, ar trebui să solicitați un test de la medicul de familie, medicul urolog, medicul ginecolog sau medicul dermatolog.

Tratament

Infectia cu Chlamydia poate fi vindecata prin administrarea de antibiotice. Aceasta este de obicei o pastilă de doxiciclină de două ori pe zi, luată timp de șapte zile, dar vi se poate administra și azitromicină o dată pe zi timp de trei zile.

Te-ar mai interesa: O femeie a așteptat un an pentru a fi diagnosticat...

„Un punct cu adevărat important este că trebuie să finalizați întregul curs de antibiotice, chiar dacă începeți să vă simțiți mai bine”, a spus dr. Hart-Pinto

Este esențial să recunoaștem că, odată tratat, poți fi încă reinfectat. Prin urmare, partenerul dvs. ar trebui să primească același tratament și ar trebui să evitați sexul până la o săptămână după ce contactele dvs. au fost tratate.

Te-ar mai interesa: Greșeala pe care credincioșii o fac în BISERICĂ. P...

Este recomandata retestarea dupa 5-6 luni de la terminarea tratamentului pentru a se vedea daca infectia a fost eliminata complet. Fiind o boala cu transmitere sexula, tratamentul trebuie urmat de ambii pateneri, precum, daca este cazul, si de partenerii din utimele 60-90 de zile.

Dacă este lăsată netratată, chlamydia poate cauza probleme grave. Pentru bărbați, infecția se poate răspândi la testicule, provocând durere și umflături.

Te-ar mai interesa: Superalimentul care ajută la curățarea ficatului ș...

Și la femei, infecția poate evolua către o boală inflamatorie pelvină, care poate duce la dureri abdominale persistente și probleme de fertilitate pe termen lung, astfel încât ați putea avea dificultăți să rămâneți gravidă în viitor.

O modalitate simplă de a reduce riscul de a contracta chlamydia este utilizarea contracepției de barieră, cum ar fi prezervativele.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private