luni, septembrie 26, 2022

Cercetarea din Japonia este una dintre cele mai performante la nivel mondial.  De multă vreme japonezii au făcut o obsesie în crearea de roboți tot mai performanți. Acum, în număr tot mai mare, se îndreaptă către așa-numiții „roboți însoțitori”, androizi ghidați de inteligența artificială, care există pentru a ne face fericiți.

Socializare și afecțiune oferite de robotul social

Lucy Craft de la CBS News a vorbit cu inventatorii și cu oamenii gata să îmbrățișeze „cel mai bun prieten robot al omului”, de data asta robotizat. Cum cetățenii niponi se confruntă cu aglomerația urbană, timpul mare petrecut șa birou și imposibilitate de a întreține un animal de companie, cercetătorii s-au gândit să rezolve problema pentru îmbunătățirea stării de sănătate mentală a japonezilor.

Te-ar mai interesa: Tensiunea arterială. Numerele la care trebuie să f...

Mulți au descoperit beneficiile de a avea un animal de companie cu blană acasă în timpul pandemiei. Acum, unii oameni din Japonia au dus această dorință mai departe și au decis să își cumpere un animal de companie robot.

Robotul social, o nouă variantă de companie

Cățeii au fost transformați în roboți, personalitatea lor putând fi modelată de proprietarii lor. Lansat în 2017, robotul social este conceput pentru a oferi afecțiune, construind un atașament emoțional similar cu cel oferit de copii sau de animalele de companie vii.

Noriko Yamada s-a grăbit să comande un câine robot care a costat 3000 de dolari, atunci când soacra ei a început să dea semne de demență. „Mama încetase să zâmbească și să mai vorbească. Când am adus câinele robot, ceva s-a schimbat. Comportamentul ei s-a schimbat la 180 de grade.”

Te-ar mai interesa: Afecțiuni grave declanșate de pesticide. Dr. Bilic...

Japonezii sunt pregătiți pentru o nouă variantă de companie. În ciuda faptului că nu avea nici cap, brațe sau picioare, ”Qoboot” a fost vândut în peste 3000 de exemplare, deja. Mulți utilizatori stresați care lucrează de acasă din cauza restricțiilor Covid-19 au decis să își cumpere robotul cățel care acum  costă aproximativ  200 de dolari.

CEO-ul Yuka Engineering, Aeskin Aoki, a povestit care este partea cea mai plăcută a unui animal de companie. “Torsul și o coadă pufoasă care se mișcă. La început, părea ciudat, dar când mângâi un animal cum este pisica, de obicei nu îi privești fața”, a declarat acesta potrivit CBS News.

Te-ar mai interesa: Horoscop Cristina Demetrescu, octombrie: Tensiuni ...

Robotul reușește să amelioreze depresia, anxietatea, durerea, inclusiv prin refacerea stării de spirit

Cu toate acestea, adulții nu sunt singurii care se îndreaptă înspre acest robot. La o grădiniță din Japonia roboții sunt noile animale de companie. Profesorii spun că roboții ajută să fie redus stresul și îi transformă pe copii. „Copiii noștri cred că roboții sunt vii. Directorul grădiniței i-a făcut pe copii să înțeleagă cum să aibă grijă de lucruri cumpărând aceste mașinării. Se iubesc între ei și cooperează mai mult”, a povestit un profesor.

Te-ar mai interesa: Vrei să te asculte Dumnezeu? Pr. Sofian Boghiu: Ți...

Cel mai vechi și de succes robot este conceput astfel încât să cunoască problemele fiecărui om cu care interacționează. Inventatorul Takanori Shibata a spus că persoanele care suferă de diferite probleme clinice au fost ajutate de acest robot social în terapia pe care o făceau. “Reușesc să îi ajute cu depresia, anxietatea, durerea, inclusiv prin refacerea stării de spirit.”

De când au apărut, în 1998, mii de roboți au fost împrăștiați în întreaga lume, reducând stresul copiilor, ajutând persoanele care suferă de PTSD și făcând pacienții care suferă de demență să se pună pe picioare. „O persoană nu a vorbit timp de 10 ani, iar mai apoi a început să vorbească cu robotul și astfel și-a recăpătat capacitatea de a dialoga”, a declarat inventatorul.

Te-ar mai interesa: Cifra de destin a Reginei Elisabeta. „Doi” și „nou...

În perioada pandemică roboții sunt mai mult decât utili, ajutând oamenii să continue să socializeze. Creatorii spun că acest tip de robot nu va putea înlocui oamenii, însă atunci când oamenii nu sunt disponibili, roboții pot fi cel mai bun înlocuitor al unui prieten.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private