Au fost descoperiti anticorpi umani eficienţi împotriva coronavirusului MERS

Cercetătorii americani au identificat anticorpi umani eficienţi împotriva coronavirusului Sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS), deschizând calea unor potenţiale tratamente pentru această boală infecţioasă adeseori mortală.

Pentru moment nu există niciun vaccin antiviral împotriva MERS, o infecţie acută a căilor respiratorii cu o rată a mortalităţii ce depăşeşte 40 la sută. MERS a apărut în Arabia Saudită în septembrie 2012 şi a provocat moartea a peste 100 de persoane, cu o accelerare serioasă în ultimele săptămâni, la sfârşitul săptămânii înregistrându-se 39 de decese.

Anticorpii izolaţi de cercetătorii de la Institutul pentru Cancer Dana-Farber din Boston (Massachusetts, nord-est) neutralizează o parte-cheie a virusului care îi permite acestuia să se ataşeze la receptori pentru infectarea celulelor umane, explică cercetătorii, între care doctorul Wayne Marasco. Activitatea lor va fi prezentată joi în revista Academiei americane de ştiinţe, PNAS.

Cercetătorii au descoperit aceşti anticorpi într-o „bancă” ce conţine 27 de miliarde de anticorpi umani conservaţi într-un congelator la Dana-Farber, una dintre cele mai importante din lume.

Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar capabile să recunoască virusurile şi bacteriile străine organismului. Unii sunt capabili să neutralizeze agenţii patogeni specifici şi să îi împiedice să infecteze celulele umane.

Aceşti cercetători ai găsit şapte anticorpi capabili să blocheze în mod specific MERS. Ei au selecţionat unul ca fiind cel mai promiţător pentru cercetări suplimentare şi care a fost produs în cantitate suficientă pentru începerea testelor la primate şi şoareci.

Aceşti anticorpi vor oferi posibilitatea protejării personalului spitalicesc care îngrijeşte bolnavii aflaţi în izolatoare, menţionează autorii studiului.

Doctorul Marasco a precizat că acest tratament va fi administrat prin injectare şi ar urma să permită o protecţie împotriva MERS timp de aproximativ trei săptămâni.

Totuşi, aceste cercetări au întârziat din cauza dificultăţilor dezvoltării unui model animal adecvat pentru MERS, a afirmat el.

Orginile coronavirusului MERS rămân necunoscute. El a fost găsit la dromaderi şi lilieci dar virologii nu ştiu deomcadată cum se transmite acesta la oameni. El este similar virusului care provoacă Sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA), care a provocat moartea a sute de persoane în China în 2002 şi 2003.

Aceste lucrări pe anticorpi au fost finanţate de „Defense Advanced Research Projects Agency”, agenţia de cercetare a Pentagonului şi Institutele naţionale americane de sănătate (NIH).

Recent Posts

Un român s-a trezit milionar din banii de pensie Pilonul 2. Mulți au sume record de bani în aceste conturi și nu știu

S-a trezit milionar din banii de pensie Pilonul 2. Conturile personale de pensii Pilon 2…

3 ore ago

S-a dovedit că o vitamină poate preveni cancerul. Din păcate, 60% dintre români suferă de deficit

Vitamina care combate cancerul. Un articol recent din revista Science dezvăluie un potențial beneficiu al…

3 ore ago

Spitalul Clinic de Urgență „Floreasca” din București a împlinit 90 de ani. Este cea mai veche unitate medicală de urgenţă din ţară

Spitalul Clinic de Urgență „Floreasca” din București a împlinit 90 de ani. Este cea mai…

3 ore ago

Se anunță anunță o nouă creștere de pensii pentru unii români. Care e condiția

Daniel Baciu, directorul Casei de Pensii, anunță o veste bună pentru pensionari: urmează o nouă…

4 ore ago

Cât a ajuns să coste kilogramul de carne de miel. Preț uriaș

Cât costă carnea de miel, anul acesta? Mielul este unul dintre alimentele nelipsite din meniul…

4 ore ago

Cele mai frumoase mesaje de „La mulți ani” pentru Florii

Mesaje de Florii. Duminica Floriilor este o zi specială pentru toți ortodocșii din România, dar…

5 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian