Sari la conținut

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor dă recomandări în ceea ce priveşte cumpărarea de dulciuri şi jucării

substante periculoase
susa foto: Unsplash
jucarii online

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor dă recomandări în ceea ce priveşte cumpărarea de dulciuri şi jucării. Apropierea sărbătorilor de iarnă determină Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor să vină cu recomandări în ceea ce priveşte cumpărarea de dulciuri şi jucării, mai ales că Moş Nicolae este aproape.

Care sunt sfaturile Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor

ANPC le recomandă părinţilor să cumpere dulciuri doar din magazine şi raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare. Astfel, vor putea proba tranzacţia în cazul unor reclamaţii legate de calitatea sau siguranţa unui produs, atrage atenţia directorul general al instituţiei, Paul Anghel.

Şi jucăriile trebuie luate doar din magazinele care eliberează documente de cumpărare – factură, bon fiscal, chitanţă fiscală, pentru a putea proba tranzacţia, în cazul în care, ar fi nevoie de reclamaţii legate de calitatea sau siguranţa produsului.

Jucăriile trebuie alese astfel încât să fie potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. În plus, trebuie verificată existenţa marcajelor cu datele producătorului sau importatorului şi cele de conformitate europeană care să conducă la ipoteza că jucăria este sigură.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC)

Directorul ANPC mai atrage atenţia că în cazul jucăriilor de dimensiuni mici, elementele de identificare şi siguranţă trebuie indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria. De asemenea, el mai recomandă părinţilor să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii mai mici de trei ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi se pot îneca. Totodată, trebuie respectate atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni.

Cumpărături în siguranță în online

Ce trebuie să facem pentru a ne asigura că vom face cumpărături în siguranță:

  • verificați dacă acel magazin are certificat SSL
  • verificați dacă are datele afișate la contact. Firmă, date de identificare, date de retur, un sediu
  • verificați păreri de pe internet de la oameni care au mai cumpărat de la acel magazin
  • verificați să nu fie țepari de pe OLX sau alte site-uri conexe. Da, sunt oameni care ieri erau bișnițari de OLX și acum și-au trântit un site prin care încearcă să fraierească. Dacă luați cu factură aveți toate șansele să aveți cui să faceți reclamație. Dacă alegeți varianta site-urilor obscure s-ar putea să aveți surprize.

Dacă vrem să facem cumpărături de pe site-uri noi, despre care nu știm nimic, evident, o putem face dacă ne luăm toate măsurile de siguranță să ne asigurăm că sunt magazine de încredere. Ideal ar fi să vă informați înainte de denumirea magazinului, dacă sunt probleme cu retururile, cu garanțiile.

În cazul în care aveți probleme la cumpărăturile online, aveți posibilitatea să contactați ANPC pentru orice site din România. Atenție ca nu cumva să alegeți site-uri din afara Europei pentru că greu veți rezolva ceva.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel