Sari la conținut

Autoritățile anunță controale pentru siguranța alimentelor și prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, în perioada Sărbătorilor Pascale

cumpărături
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Valoarea coșului de cumpărături

Din cuprinsul articolului

Autoritățile anunță controale pentru siguranța alimentelor și prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, în perioada Sărbătorilor Pascale. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat la nivel naţional controalele tematice specifice Sărbătorilor Pascale, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure şi a preveni apariţia de toxiinfecţii alimentare.

La aceste acţiuni de control participă, alături de medicii veterinari, și inspectori de specialitate din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene/a Municipiului București și circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO).

Centrele comerciale vizate de DSVSA

Controalele urmăresc verificarea respectării condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, precum şi din unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc).

Fiecare DSVSA judeţeană/a Municipiului București a stabilit un program de lucru pentru perioada 28 martie – 15 aprilie 2023 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe), în baza căruia medicii veterinari vor efectua controale şi verificări asupra modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Astfel, în perioada 28 martie 2023 – 15 aprilie 2023 este asigurată permanenţa activității prin programul prelungit la nivelul DSVSA și CSVSAO teritoriale, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. La sediul acestora vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. Aceste informații vor fi postate și pe site-ul fiecărei DSVSA județene.

În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate, în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, de sezon, este asigurat necesarul de personal sanitar-veterinar şi programul prelungit de activitate, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică.

când consumi carne

Pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari vor solicita în baza tematicilor de control comune și ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorităţi competente judeţene sau locale (Primării, Consilii Judeţene, IPJ, Instituţii ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc.), în vederea organizării unor acţiuni comune de inspecţie şi control, în limita competenţelor stabilite prin legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorităţi.

Inspectorii DSVSA, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratelor de Poliţie judeţene şi, respectiv, ai Municipiului Bucureşti, vor efectua controale în trafic asupra transporturilor de animale.

Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor amenjate temporar este permisă numai în perioada 28 martie – 8 aprilie (premergătoare Paștelui Catolic), respectiv, în perioada 3-15 aprilie (premergătoare Paștelui Ortodox), între orele 07:00 – 17:00.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vaslui recomandă populației să cumpere doar din spații autorizate, chiar dacă la comercianții de ocazie prețurile produselor ar putea fi mai ieftine.

Mihaela Topliceanu, Direcția de Sănătate Publică Vaslui: „Pentru a nu vă pune în pericol sănătatea, recomandăm ca produsele alimentare perisabile, și aici ne referim la carne, preparate, ouă, lapte, brânzeturi, produse de patiserie și cofetărie, să fie procurate numai din locuri special amenajate și autorizate, locuri care asigură condițiile igienico-sanitare specifice și unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar.

Medicii veterinari atrag atenția și în ceea ce privește vopseaua de ouă, folosită în mod tradițional la Paște.

Liviu Cain, medic veterinar: „Această vopsea poate să străpungă coaja oului, poate să ducă la intoxicarea consumatorului respectiv”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel