
Ce cauzează toxiinfecții alimentare? Medic: Pericolele se „ascund” în bucătărie

Ce cauzează toxiinfecții alimentare? Medic: Pericolele se „ascund” în dulapurile din bucătărie
Oamenii de știință ne avertizează în legătură cu pericolele de otrăvire ascunse în bucătărie, potrivit cifrelor oficiale, 1 din 5 pacienți cu toxiinfecție alimentară sau cu o altă boală legată de alimente a fost contaminat.
Potrivit medicilor, un produs infestat devine rapid un teren propice pentru contaminare cu salmonella și campylobacter. O cercetare publicată în National Library of Medicine arată că 1 din 2 dulapuri de condimente pe care le-au examinat erau contaminate cu microorganisme patogene.
Te-ar mai interesa: „Cine e bărbatul care împingea căruciorul băiatulu...
Potrivit unui raport, „borcanele de condimente sunt probabil cea mai murdară parte a bucătăriei dumneavoastră”.
Spre deosebire de blatul de bucătărie, ustensilele de gătit, tacâmurile și suprafețele de tăiere, cei mai mulți dintre noi nu ne curățăm dulapurile și recipientele de condimente cu apă caldă și săpun după fiecare utilizare.
Aceste organisme patogene provin, probabil, din diversele alimente crude pe care le manipulăm cu mâinile în timpul gătitului, în principal păsări de curte, dar și diverse altele, care au intrat în contact cu apă, sol sau îngrășăminte contaminate.
Te-ar mai interesa: Boala care face ravagii în Români. Mulți o confund...
Subliniem faptul că marea greșeală pe care o fac mulți oameni este că nu se spală bine pe mâini atunci când pun mâna pe oricare dintre condimentele pe care le folosesc pentru a marina carnea crudă pe care o gătesc.
Potrivit medicilor, cele mai frecvente toxiinfecții alimentare sunt contaminarea cu salmonella și contaminarea cu campylobacter . Ambii agenți patogeni provoacă:
Așadar, pentru a evita contaminarea cu microbi și viruși patogeni prin intermediul alimentelor, ar trebui să respectăm câteva reguli de bază de igienă.
Te-ar mai interesa: Pericolul din farfurie: fructele și legumele cu ce...
Ce cauzează toxiinfecții alimentare? Vedeți mai jos orientările generale ale Asociației Profesioniștilor pentru Prevenirea și Controlul Epidemiilor (APIC):
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.
Urmăriți Doctorul Zilei și pe Google News.
Ne puteti de asemenea urmari si pe Telegram.