Sari la conținut

Autoritățile au prelungit termenul de valabilitate pentru mai mult de 1,6 milioane de doze din acest ser

Pfizer
Sursă foto: Doctorul Zilei
A început procesul cu Pfizer

Recent, Agenția Europeană a Medicamentului a extins termenul de valabilitate pentru vaccinurile Moderna care vor fi produse de acum înainte. De asemenea, serurile deja produse au o nouă valabilitate, extinsă de la șapte luni la nouă luni.

Autoritățile susțin că pe flacon nu se va putea modifica data, însă în Registrul Național Electronic va fi utilizată data corectă, extinsă.

Persoanele care se vor vaccina cu acest ser vor avea datele corecte menționate în certificatul COVID, modificate conform noilor reglementări.

Termen extins de valabilitate pentru acest ser

În România există peste 1,6 milioane de doze de vaccin produs de Morderna pentru care termenele de valabilitate s-au prelungit de la șapte la nouă luni, anunță RRA.

Coordonatorul Campaniei de Imunizare, Valeriu Gheorghiță, a precizat că pe flacoane va fi trecut termenul vechi de valabilitate, care, tehnic, nu poate fi schimbat, dar în Registrul Național Electronic se va regăsi termenul nou de valabilitate.

„Aceste loturi de vaccin au deja data de valabilitate inscripționată, așa încât această extensie a perioadei de valabilitate nu se va regăsi înscrisă pe flacon, pentru că nu se poate, din punct de vedere tehnic, să se scoată și să se reeticheteze aceste flacoane, pentru că înseamnă o întrerupere a lanțului de frig.

Dar toate aceste modificări, practic extensii ale perioadelor de valabilitate, vor fi efectuate în Registrul Electronic și pe adeverința de vaccinare se va regăsi data corectă”, a explicat medicul Valeriu Gehorghiță.

La începutul lunii, Agenția Europeană a Medicamentului a mărit valabilitatea vaccinului pe care Moderna îl va produce de acum înainte și a extins retroactiv perioada de valabilitate pentru loturile produse până pe 8 decembrie și care nu au ieșit din lanțul de frig de -20 de grade.

Experții în sănătate susțin că aceste modificări nu vor afecta în mod negativ sănătatea, deoarece serurile nu au ieșit din lanțul de frig.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: