miercuri, decembrie 8, 2021

La doar câteva zile după ce o elevă de 18 ani, din București a murit de meningită meningocică, o altă tânără, de aceeași vârstă, din Botoșani, a fost depistată cu boala. 

Fata s-a întors, de curând, din Italia, la rude, pentru a petrece Paștele. Ea este internată la un spital din Botoşani şi primeşte tratament cu antibiotice.

Starea adolescentei de 18 ani este deocamdată stabilă – anunţă autorităţile sanitare. Primele teste făcute în cazul ei au indicat o altă formă de meningită decât cea care a ucis-o în doar 8 ore – pe eleva de 18 ani de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti.

Te-ar mai interesa: Ce este sindromul inimii frânte? Specialist: În ac...

Riscurile sunt însă totuşi mari şi din acest motiv doctorii care o au în grijă pe fata au cerut analize suplimentare – care urmează să fie făcute la un laborator din Iaşi.

Analizele urmează să indice cât de gravă este situaţia şi dacă autorităţile sanitare ar trebui să ridice gradul de alertă. Pentru că fata a venit din Italia – cu avionul – Direcţia de Sănătate Publică Botoşani a cerut lista pasagerilor pentru a-i anunţa de situaţie iar în cazul în care oamenii prezintă simptomele bolii să meargă de urgenţă la medic.

Ea a călătorit cu avionul până în ţară. DSP Botoşani cere lista călătorilor din data de 18 aprilie.

Te-ar mai interesa: Trei dintre probele recoltate de la cei 28 de spor...

În plus, inspectorii DSP cer autorităţilor sanitare să verifice dacă există şi alte cazuri de meningită în Italia.

De asemenea, este recomandat ca toţi călătorii care au circulat cu acest avion să se prezinte de urgenţă la cel mai apropiat spital, dacă le este rău.

Este de precizat că fata nu avea semne de boală în timpul călătoriei.

În prezent sunt şapte persoane cu care fata a intrat în contact direct – membrii familiei – au primit deja tratament preventiv.

Te-ar mai interesa: Primul centru din România care angajează, în mod d...

“Fata este stabilă, nu a necesitat transfer către o unitate medicală de grad superior, nu a pus probleme deosebite. În cazul ei s-au instituit toţi paşii necesari. Au fost identificaţi apropiaţi din familie şi au primit chimioprofilaxie, s-a anunţat anturajul, ea este izolată în spital, toate secţiile de infecţioase sunt alertate dacă apar persoane care ar prezenta simptome şi ar avea contact cu ea,” a declarat, pentru stirileprotv.ro, Irina Alecu, epidemiologul şef al DSP Botoşani.

Te-ar mai interesa: Simptomul mai puțin obișnuit al deficitului de zin...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri