Sari la conținut

Șpagă de mii de euro pentru angajări în spitale de stat și trafic de influență la nivel înalt. Cât a ajuns să coste un post de asistent medical sau șofer de ambulanță?

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Angajarea la unul dintre cele mai mari spitale din Moldova costă o mică avere. Un angajat a recunoscut în fața procurorilor DNA că a fost vorba de mită pentru a-și asigura intrarea în sistem. Potrivit declarației individului, doar obținerea unui post de fochist se ridică la 2000 de euro.

La Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani, una dintre cele mai mari unități medicale din Moldova, numeroase angajări s-au făcut pe bază de favoritism și mită. Acest lucru este evidențiat de o anchetă DNA lansată anul trecut la „Mavromati”, care a dus la reținerea a doi foști directori împreună cu mai mulți angajați.

Pe parcursul anchetei, au apărut detalii scandaloase. De exemplu, candidaților care participau la concursuri organizate de spital li se cerea să ofere mită pentru a obține un post în cadrul spitalului.

În unele cazuri, cei care căutau un loc de muncă la spital recurgeau la împrumuturi de la bănci pentru a plăti aceste mite. O persoană din Botoșani angajată ca fochist a recunoscut deschis în fața procurorilor de la DNA că s-a dat mită, precizând suma exactă oferită pentru obținerea postului.

2000 de euro pentru un post de fochist, 15.000 pentru cel de asistentă

F. P., angajat fochist la Spitalul Județea „Mavromati” a recunoscut în fața procurorilor DNA că a dat șpagă pentru a fi angajat și este dispus să accepte acordul de recunoaștere a vinovăției, susțin sursele Adevărul. 

Fochistul a fost reținut în luna decembrie a anului trecut, de DNA, odată cu valul de arestări de la „Mavromati”.

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Acesta s-a angajat la Spitalul Județean „Mavromati” în 2018 și a recunoscut oficial că a dat mită. Mai precis, 2000 de euro pentru un post de fochist.

Fostul angajat a fost trimis în instanță cu acordul de recunoaștere a vinovăției, ceea ce-i va reduce din pedeapsă, fiind propus un an și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită.

Totodată, există și stenograme care indică nivelul șpăgilor de la „Mavromati”.

Șpaga pentru postul de asistentă medicală.  Nivelul mitei era indexat la nivelul inflației. Adică a început de la 8000 de euro în 2019 și a ajuns la 15.000 de euro în 2023.

Pentru un post de infirmieră se dădea până la 7000 de euro iar pentru cel de spălătorească 5000 de euro.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel