Din cuprinsul articolului
Specialiștii ANSVSA emit o atenționare cu privire la uleiul din conserve utilizat pentru prepararea și păstrarea alimentelor în cadrul gospodăriilor.
”Botulismul este definit ca o toxiinfecție alimentară severă cauzată de o neurotoxină produsă de Clostridium botulinum și afectează omul și numeroase specii de animale. Se manifestă prin paralizia flască progresivă a mușchilor scheletici ce duce la exitus prin insuficiență respiratorie acută”, potrivit DSVSA Olt.
Avertismentul vine în contextul în care, recent, au fost confirmate cazuri de botulism în județul Olt: doi bărbați, unul de 62 și celălalt de 68 de ani, care au decedat. Și în județul Alba a fost o suspiciune de botulism, însă cazul a fost infirmat, potrivit Alba24.
DSVSA mai precizează că Clostridium botulinium este o bacterie gram-pozitivă, anaerobă, prezentă în mediul înconjurător (plante, sol, fructe, legume) sub formă sporulată. Bacteria are capacitatea de a produce o toxină numită neurotoxina botulinică, care determină afectarea gravă a sistemului nervos și muscular. Toxina botulinică este cea mai putemică toxină cunoscută.
Aceasta afectează controlul mușchilor în întregul corp și de aici complicații precum: afectarea vorbirii, dificultăți la înghițire, oboseală, insuficiență respiratorie.
Toxina se inactivează prin încălzire la 80°C în 10 min și prin fierbere în 3-4 minute.
Bacilii botulinici se găsesc în intestinul unor animale, care elimină prin materiile fecale cantități mari de germeni pe sol (rozătoare, porci, cai, pisici, câini, pești de apă dulce, etc), dar și în intestinul oamenilor. Sporii sunt larg răspândiți în sol.
Transmiterea la om se face prin alimente care conțin toxină botulinică preformată, în următoarele condiții:
Potrivit DSVSA, conservarea unor alimente prin adăugarea unui strat de ulei la suprafață creează condiții de anaerobioză și în condițiile unei temperaturi convenabile este posibilă producerea toxinei botulinice.
Riscul de botulism poate fi diminuat prin respectarea următoarelor reguli:
Daniel Balaş, fost preot,vorbește despre reîncarnare. Acesta spune că Biblia a fost modificată în anul…
Ce se întâmplă dacă amâni ora de culcare. Toată lumea știe că organismul uman are…
Povestea ceșcuței de ceai – spusă de Părintele Arsenie Boca: „Când simți că ești într-o…
Examinează-ți cu atenție mâinile: Vei ști dacă ficatul tău este bolnav! Semnele bolii hepatice grase…
Înlocuitorul de zahăr care îmbunătățește somnul și memoria. Curmalele, căci despre ele vorbesc experții, pot…
Planta minune care protejarea ficatului. Un stil de viață nesănătos este principalul factor care conduce…