Sari la conținut

Avertisment asupra unui virus mortal. Simptomele sunt asemănătoare cu gripa și nu are vaccin

Metapneumovirus (HMPV)
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Noul virus ucigas

Un virus îngrijorător, care nu este bine cunoscut, asemănător cu gripa, dar fără vaccin, îi îngrijorează pe medici după ce mai mulți oameni se îmbolnăvesc.

Acest virus se numește metapneumovirus uman (HMPV) și este diferit de răceala obișnuită pentru că nu îl poți preveni cu medicamente sau cu vaccin.  

Avertisment asupra unui virus mortal

Metapneumovirusul uman este un virus respirator mai puțin cunoscut, care are o rată a mortalității de 10% și nu există un vaccin care să protejeze împotriva acestuia.

Dr. Samer Sader de la Carle Health din SUA spune că trebuie să fim atenți la simptomele la copii și la persoanele în vârstă care sunt deja foarte bolnave, aceste grupuri de oameni având cel mai mare risc. 

„Oamenii pentru care ne facem griji sunt cei care primesc tratamente pentru cancer, oameni care primesc tratamente pentru tulburări autoimune și oameni care au boli pulmonare cronice, cum ar fi emfizemul rău sau BPOC”, a explicat dr. Sader. 

„Este doar o chestiune de urmărire a complicațiilor. Vom întreba pacienții: „Boala voastră pulmonară se agravează? Aveți nevoie de mai multe medicamente? Aveți pneumonie secundară? Aveți probleme pentru că „nu mănânci și bei suficient? „Asta căutăm.””,a subliniat dr. sader, conform Daily Star.

Simptom asemănătoare cu gripa

Potrivit Public Health Scotland, HMPV poate provoca „boală ușoară”, dar poate fi foarte periculoasă dacă este lăsat netratat la copii, vârstnici sau persoane imunodeprimate.

Cele mai frecvente simptome includ:

  • simptome obișnuite de răceală sau gripă (tuse, secreții nazale sau congestie nazală, febră și/sau frisoane) 
  • crize de astm 
  • durere de gât
  • respirație șuierătoare
  • dispnee (respirație scurtă)

Potrivit NHS, numărul de persoane care suferă de HMPV în fiecare an rămâne încă de determinat. Nu există un tratament specific adecvat pentru uz general și, prin urmare, tratamentul are ca scop sprijinirea pacientului și ameliorarea simptomelor.

Și, deși nu există un vaccin pentru această boală, experții în sănătate recomandă să vă spălați pe mâini în mod regulat, să curățați suprafețele și să folosiți un șervețel atunci când tușiți sau strănutați pentru a opri răspândirea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel