Sari la conținut

Ceaiul care tratează și vindecă bronșite cronice, tuse, astm și laringite

Povestea emoționantă a unei fetițe de 7 ani
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Olivia a luat ceaiul cu regina Camilla

Ceaiul care vindecă bronșite cronice, tuse, astm și laringite. Este cunoscut faptul că toate preparatele din pătlagină, folosite mai ales pentru proprietățile lor expectorante și emoliente, sunt utile și ca depurative, cu o arie de acțiune foarte mare.

Acestea purifica sangele si organele vitale precum stomacul si plamanii, contribuie la scaderea colesterolului din sange si la tratarea hipertensiunii arteriale.

Deși este o plantă modestă care creşte în flora spontană, pătlagina este foarte valoroasă în fitoterapie. În tradiţia populară se mai numeşte iarbă mare, pătlanjel, sau limba boului.

Din cele mai vechi timpuri, pătlagina a fost folosită ca leac pentru tuse şi răceală, răni, bube, umflături sau inflamaţii articulare şi dureri reumatice. Frunza pătlaginei este bogată în substanţe antibiotice, enzime, mucilagii şi vitamina A, C şi K. Este recomandată în special pentru eliberarea căilor respiratorii, reducerea inflamaţiilor şi regenerarea celuleor pielii.

Are efecte antimicrobiene, laxative, anti-puriginoase, antidiareice, antihipertensive şi hemostatice.

Mipola, ceaiul care tratează tusea. Rețeta

Mipola este o băutura expectorantă și antiseptică, extrem de eficientă în infecțiile respiratorii însoțite de tuse. Este un ceai fără efecte adverse, indicat bolnavilor de orice vârstă, inclusiv sugarilor.

Ingrediente:

Pentru a prepara aceasta rețetă, ai nevoie de:

  • 50 g miere,
  • 150 ml infuzie de frunze de pătlagină,
  • 1 linguriță suc de lămâie.

Mod de preparare:

  • Se face o infuzie din frunze de pătlagină, se lasă să se răcească, se scurge și se amestecă cu o linguriță de miere până la omogenizare.
  • Se dă sugarilor câte o linguriță de 5-6 ori pe zi, timp de 4-5 zile până la vârsta de 4-5 luni. Copiilor mai mari li se poate da câte o lingură de 3-6 ori pe zi. Adulții pot consuma până la 300 ml pe zi, timp de 2-3 zile.
  • Se recomandă a se administra călduț. La copiii mai mari și la adulți se poate adăuga într-un pahar cu 50 ml de mipola un galbenuș proaspăt, mărind în felul acesta efectul liniștitor, calmant al băuturii.

Prin continutul ridicat de substante cu acțiune expectorantă, bacteriostatică și antiseptică din frunzele de pătlagină, potențată de acțiunile similare ale mierii, băutura produce fluidificarea secreției bronșice, ușurând eliminarea ei și calmarea tusei.

Indicatii si contraindicatii

Această băutură este foarte indicată sugarilor si copiilor mici prin eficiența sa ridicată și toxicitatea redusă, dar poate fi recomandată pentru orice vârstă, în infectii respiratorii însoțite de tuse. Este nerecomandată numai celor ce nu suportă mierea.

Se poate pastra 2-6 ore la temperatura camerei sau până la 1 săptămână la frigider.

Efectul acestui ceai se instaleaza în aproximativ 10 minute, atinge valoarea maximă în 20 de minute și o păstrează 2-3 ore, după care scade lent fără niciun efect advers.

Sursa: „Mierea și sănătatea”, Dr. Nic. N. Mihăilescu

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: