Sari la conținut

Avertisment cu privire la focarul misterios E. coli: „Afectează în principal copiii”

Tetanosul este o boală infecțioasă cauzată de o bacterie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Tratamentul tetanosului implică administrarea de imunoglobulină tetanică (TIG) pentru a neutraliza toxina

Din cuprinsul articolului

E. coli, o bacterie care se regăsește în intestinul oamenilor și al animalelor, se extinde rapid în Marea Britanie. Tulpina foarte rară care cauzează diaree pare să afecteze în mod predominant copiii. Încă nu este clar ce a declanșat creșterea infecției periculoase la copii în ultimele săptămâni.

E. coli este cea mai frecventă bacterie gram-negativă din tractul gastrointestinal uman și nu are virulență în acest context. Cu toate acestea, atunci când se găsește în exteriorul tractului intestinal, E. coli poate provoca infecții ale tractului urinar (ITU), pneumonie, bacteriemie și peritonită, printre altele.

E. coli este o cauză majoră a infecțiilor nosocomiale, inclusiv infecțiile urinare asociate cateterului și pneumonia asociată ventilatorului (VAP). E. coli poate fi găsită și în sol, pe legume și în apă, precum și în carnea insuficient gătită. Tulpinile patogene provoacă boli intestinale la oameni atunci când sunt ingerate, potrivit The Sun.

Focarul în curs de desfășurare din Marea Britanie este cauzat de E coli O183 (STEC) care produce toxină Shiga. Este o tulpină foarte rară de E. coli, care provoacă scaune cu sânge.

La fel ca și alte versiuni, poate fi inofensiv, dar în unele cazuri poate duce la o boală gravă, care pune viața în pericol, numită sindrom hemolitic uremic (HUS), care determină cedarea rinichilor unei persoane.

Până în prezent, 25 de cazuri au fost raportate, dintre care 19 au fost în Anglia, potrivit Agenției pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA).

Infecție periculoasă la copii

O persoană a murit și șase internate

Deși medicii nu a dezvăluit vârstele pacienților, a spus că „majoritatea cazurilor au fost observate la copii”. În această situație, Agenția pentru Standarde Alimentare (FSA) a intervenit pentru a investiga sursa focarului.

Amy Douglas, directorul de incidente al UKHSA, a declarat: „Sursa focarului nu a fost încă identificată. Dar lucrăm cu parteneri pentru a investiga”.

Ca prevenție, acesta spune că „ mâinile trebuie să se spele bine cu apă și săpun, este cea mai bună modalitate de a opri răspândirea virusului”.

Care sunt simptomele și cum se transmite?

Toxina Shiga E. coli provoacă boli gastro-intestinale la oameni. Simptomele variază de la diaree ușoară la diaree sângeroasă, spune Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie.

Vărsăturile, febra și crampele stomacale sunt alte semne revelatoare.  Pacienții sunt sfătuiți să bea multe lichide pentru a se menține hidratat.

Care sunt cauzele infecției E. coli
Infectarea cu bacteria E. coli se poate face fie prin consumul de alimente sau de apă contaminată, fie prin contactul direct cu o persoană infectată cu Escerichia coli ori cu animale infestate.

Factori de risc infecție E.coli
E. coli afectează pe oricine este expus la această bacterie. La unele persoane, însă, se manifestă mai agresiv. Iată care sunt factorii de risc în cazul infectării cu bacteria E. Coli:

  • Copiii și vârstnicii au un risc mai mare să dezvolte complicații severe din cauza infecției intestinale cu E. coli.
  • Sistemul imunitar slăbit – persoanele care suferă de boli precum cancerul și au deja sistemul imunitar slăbit au și ele un risc sporit de a se îmbolnăvi din cauza bacteriei E. coli.
  • Perioada anului – pe timpul verii, îmbolnăvirile din cauza acestei bacterii sunt mai numeroase, potrivit doc.ro.
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: