Sari la conținut

Avertisment de cancer: Una dintre băuturile preferate ale națiunii provoacă 7 tipuri de cancer

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
alcool

Din cuprinsul articolului

Una din două persoane va dezvolta cancer la un moment dat în viața lor, dar asta nu înseamnă că riscul este distribuit în mod egal în rândul populației. Este posibil să vă creșteți expunerea la boala mortală. S-a descoperit că o băutură mult iubită poate provoca șapte tipuri de cancer.

În ciuda miliardelor strânse, investite și cheltuite pentru cercetarea cancerului, un remediu pentru cancer nu a fost găsit. Aceasta vorbește despre intractabilitatea celulelor canceroase, care sunt greu de oprit odată ce proliferează. Cu toate acestea, cunoștințele dobândite în căutarea unui leac au fost neprețuite. Acum avem o înțelegere mult mai sofisticată a cauzelor și a factorilor de risc. O piatră neîntorsă este consumul de alcool.

Potrivit Cancer Research UK, alcoolul cauzează șapte tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, gura și intestin.

„Toate tipurile de băuturi alcoolice pot provoca cancer”, avertizează organizația de sănătate.

„Alcoolul se descompune într-o substanță chimică dăunătoare și poate afecta, de asemenea, semnalele chimice ale corpului nostru, făcând cancerul mai probabil să se dezvolte.”

Cercetările asupra mecanismelor cauzale au adus, de asemenea, lumină asupra impactului distructiv pe care alcoolul îl poate avea asupra ADN-ului.

„Alcoolul este descompus printr-un proces strict și transformat în energie. Și este acetaldehida, în centrul acestui lanț, care este veriga cea mai slabă”, explică Cancer Research UK.

„Dacă acetaldehida nu este descompusă în continuare, se acumulează în celule, unde dăunează ADN-ului într-un mod care ar putea provoca cancer”.

Profesorul Ketan Patel și echipa sa de oameni de știință finanțați de Cancer Research din Marea Britanie de la Laboratorul MRC de Biologie Moleculară din Cambridge, au descoperit acum tipul de daune pe care acetaldehida le provoacă ADN-ului – modelul vieții care rezidă în celule.

Și, făcând acest lucru, au arătat modul în care celulele previn această daune și cum sunt reparate daunele dacă se întâmplă.

Munca lor se concentrează pe celulele stem – un tip de celulă care furnizează numeroasele celule specializate diferite din care este alcătuit corpul nostru.

Este important să înțelegem cum este deteriorat codul ADN din celulele stem, deoarece această deteriorare poate da naștere la diferite tipuri de cancer.

Mai exact, echipa a studiat celulele stem din sânge la șoareci, deoarece, așa cum a explicat profesorul Patel: „Sunt o modalitate bună de a monitoriza modificările și deteriorarea ADN-ului într-un mod care este mai informativ decât a privi celulele dintr-un vas”.

Echipa a studiat aceste celule stem pentru a vedea dacă factorii externi, cum ar fi alcoolul, pot deteriora ADN-ul într-un mod care poate crește riscul de cancer.

Oamenii de știință știu deja că celulele pot proteja ADN-ul de acetaldehidă folosind un grup de enzime numite acetaldehidă dehidrogenaze (ALDH, pe scurt).

„Când funcționează corect, enzimele ALDH opresc acumularea acetaldehidei prin transformarea acesteia în acetat, pe care celulele îl pot folosi ca sursă de energie”, a explicat profesorul Patel.

Pentru a vedea daunele pe care acetaldehida le-ar putea provoca ADN-ului celulelor stem, profesorul Patel și echipa sa au trebuit să se uite la celulele care nu aveau aceste enzime.

Pentru a face acest lucru, au folosit inginerie genetică de laborator pentru a crea șoareci ale căror celule stem din sânge nu au produs enzima ALDH2, ceea ce înseamnă că nu au putut descompune acetaldehida.

Apoi le-au dat acestor șoareci etanol diluat, cea mai pură formă de alcool, și au folosit tehnici pentru a vedea ADN-ul din interiorul celulelor și a citi codul acestuia.

Potrivit profesorului Patel, rezultatele au fost izbitoare și remarcabile.

Ei au descoperit că în probele de măduvă osoasă care transportau celule sanguine lipsite de enzima ALDH2, doar o doză de etanol a provocat o acumulare de acetaldehidă care a deteriorat grav ADN-ul.

„Am văzut cantități uriașe de leziuni ale ADN-ului în aceste celule. Bucăți de ADN au fost șterse, bucăți au fost rupte și am văzut chiar și părți ale cromozomilor mutate și rearanjate”, a explicat profesorul.

Cât de mult alcool este sigur să bei?

Pentru a menține riscurile pentru sănătate legate de alcool la un nivel scăzut, atât bărbații, cât și femeile sunt sfătuiți să nu bea în mod regulat mai mult de 14 unități pe săptămână.

O unitate de alcool este 8g sau 10ml de alcool pur, care este aproximativ:

  • Jumătate de halbă de lager/bere/cidru cu tărie mai mică până la normală (ABV 3,6 la sută)
  • O singură doză mică (25 ml) de băuturi spirtoase (25 ml, ABV 40 la sută).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel