Sari la conținut

Avertisment doctorul Mihai Craiu: „Este cronica unei morți anunțate”.

Dr. Mihai Craiu
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Dr. Mihai Craiu

Medicul pediatru, Mihai Craiu, trage un semnal de alarmă grav: România ar putea fi lovită de epidemia de rujeolă. Potrivit analizelor profesorului, această epidemie ar putea fi mai gravă decât cea din 2016, cu mai multe decese, deoarece numărul copiilor vaccinați este cu mult mai mic decât atunci.

În cadrul unei eveniment organizat de Colegiul Medicilor, Dr. Mihai Craiu a explicat grafic situația actuală a vaccinării ROR la copii – un raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, publicat în anul 2019.

„Este cronica unei morți anunțate. Uitați-vă la coloanele acestea care tot scad, este proporția copiilor vaccinați cu una, respectiv două doze de vaccin anti-rujeolic. Sunt date oficiale de la CNCSBT. Este ultima analiză anuală, din 2019, din păcate nu avem alta mai recentă”, a declarat dr. Mihai Craiu.

„Din păcate, pot să vă spun că în situația în care prin România trec niște zeci de mii de copii ucraineni, care sunt vaccinați în proporție de doar 30% împotriva bolilor transmisibile – a tras semnalul de alarmă și Organizația Mondială a Sănătății – există un risc mare ca rujeola să vină înapoi și nu o să avem același număr de decese, ci o să avem mai multe, pentru că avem mai mulți copii, ca pondere, care sunt nevaccinați acum. Trebuie făcut ceva”, este semnalul de alarmă tras de medic.

În România a fost declarată epidemie de rujeolă în anul 2016. De atunci și până la finalul anului 2019, s-au înregistrat în țara noastră 18.711 cazuri de rujeolă soldate cu 64 de decese. Cele mai multe îmbolnăviri s-au produs în rândul copiilor nevaccinați.

Rujeola sau pojarul este o infectie virala foarte contagioasa care apare ca o eruptie cutanata si care are simptome asemanatoare cu raceala. Boala este cauzata de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus si se transmite pe calea aerului, prin tuse sau stranut.

Rujeola poate afecta pe oricine, insa au un risc crescut de a dezvolta boala:

  • Persoanele nevaccinate impotriva rujeolei
  • Oamenii neimunizati care calatoresc in tarile in curs de dezvoltare, unde rujeola este mai frecventa
  • Persoanele cu o deficienta de vitamina A
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel