marți, iunie 28, 2022

Ochii tăi sunt o parte importantă a sănătății tale. Puteți face multe lucruri pentru a-i menține sănătoși și pentru a vă asigura că vă vedeți cât mai bine. Urmați aceste instrucțiuni simple pentru a menține ochi sănătoși până în anii tăi de aur.

Faceți un examen cuprinzător al ochiului dilatat. S-ar putea să credeți că vederea dvs. este în regulă sau că ochii sunt sănătoși, dar să vă vizitați medicul oftalmolog pentru un examen cuprinzător al ochilor dilatați este singura modalitate de a fi cu adevărat sigur. Când vine vorba de probleme comune de vedere, unii oameni nu realizează că ar putea vedea mai bine cu ochelari sau lentile de contact. În plus, multe boli comune ale ochiului, cum ar fi glaucomul, boala diabetică a ochilor și degenerescența maculară legată de vârstă, nu au adesea semne de avertizare. Un examen oftalmologic dilatat este singura modalitate de a detecta aceste boli în stadiile lor incipiente.

Te-ar mai interesa: 3 motive pentru care câștigăm mai multă grăsime ab...

”Aceste efecte sunt binecunoscute. Cafeaua face vasoconstricție, adică strânge vasele de sânge, ducând la creșterea tensiunii arteriale si a presiunii intraoculare. E total contraindicata celor cu glaucom de orice tip sau cu boli vasculare.

Cantitatea e mai puțin importanta, şi o cană de cafea tare poate avea acest efect.

Sfatul meu pentru toată lumea e sa bea cafea decafeinizată sau, daca nu se pot abține, sa combine cafea cu cofeina cu cea fără cofeina”, recomanda prof.dr. Monica Pop, medic oftalmolog.

Glaucomul este una dintre principalele cauze de pierdere a vederii la nivel mondial, afectând aproape 60 de milioane de oameni. Tratamentul îi poate încetini progresia, dar nu există nici un tratament. S-a crezut de mult timp că alegerile privind stilul de viață nu joacă un rol în glaucom, dar mai multe studii recente arată că factorii stilului de viață pot influența presiunea oculară, care este un factor de risc major pentru boală.

Te-ar mai interesa: Octavian Jurma: „Școlile sunt zero pregătite...

  1. Fă sport regulat. Un studiu recent a arătat că persoanele care se angajează în activitate fizică moderată până la viguroasă par să aibă un risc cu 73% mai mic de a dezvolta glaucom. Acest lucru se datorează faptului că fluxul sanguin și presiunea din interiorul ochiului se pot modifica odată cu exercițiul, ceea ce poate afecta riscul de glaucom.
  2.  Mâncați o dietă bogată în fructe și legume, în special cele verzi, cu frunze. Un studiu a arătat că persoanele care au consumat mai multe legume cu frunze au un risc cu 20 până la 30% mai mic de a dezvolta glaucom. De ce? Nitrații din legumele verzi pot fi transformați în oxid nitric, care poate îmbunătăți fluxul sanguin și poate ajuta la reglarea presiunii din interiorul ochiului.
  3. Bea cafea cu moderatie. Mai bine, bea ceai în loc de cafea. Un studiu a arătat că persoanele care au consumat cel puțin o ceașcă de ceai fierbinte zilnic aveau șanse mai mici de a avea glaucom cu 74% în comparație cu cei care nu consumau ceai fierbinte. Puțină cafea este bine, dar aportul excesiv de cofeină nu este ideal. Un studiu a constatat că consumul a 5 sau mai multe căni de cafea cu cofeină crește riscul de a dezvolta glaucom. Cum poate ajuta ceaiul? Antioxidanții și flavonoidele conținute în ceai pot îmbunătăți capacitatea organismului de a preveni efectele dăunătoare ale radicalilor liberi.
  4. Luați în considerare un supliment de magneziu. Studiile sugerează că un aport adecvat de magneziu alimentar poate fi benefic pentru pacienții cu glaucom. De ce? Magneziul îmbunătățește circulația și pare să aibă un efect benefic asupra vederii pacienților cu glaucom. Cu toate acestea, un alt studiu sugerează că prea mult magneziu poate fi asociat cu un risc crescut de glaucom.
  5. Periați, folosiți ata și vizitați regulat medicul dentist. Un studiu recent a arătat că pierderea dinților poate fi legată de un risc crescut de glaucom. Acest lucru se datorează faptului că boala parodontală poate declanșa un răspuns inflamator care poate contribui la glaucom.
  6. Nu fumați. Studiile indică faptul că fumatul crește riscul de glaucom și are un impact general negativ asupra sănătății ochilor.
  7. Menține o greutate corporală sănătoasă. Studiile arată că persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare sunt expuse unui risc crescut de diabet, iar diabetul le expune pe oameni la risc de glaucom. Având un IMC prea scăzut este, de asemenea, asociat cu risc crescut de glaucom.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private