Categories: Ştiri sănătate

Avertisment DSVSA: atenție de unde cumpărați carnea de Crăciun, în plin focar de pestă porcină africană. Care este greutate ideală a porcului de Crăciun?

În contextul unor focare de pestă porcină africană, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor Iași (DSVSA) atrage atenția cetățenilor cu privire la sursele de cumpărare a cărnii în această perioadă.

„Acum, în această perioadă de evoluție a pestei porcine africană, în primul rând târgurile din Iași sunt închise. Producătorii particulari au voie să-și sacrifice porcul numai pentru consum propriu. Nu doar că este recomandat, dar așa este și normal: să fie sacrificați doar în abatoare autorizate sanitar-veterinar. Este interzisă tăierea porcilor în gospodăria populației (rude, prieteni) și comercializarea cărnii clandestin, în alte părți.

Acest lucru nu este doar o recomandare, ci și literă de lege, pentru că boala se poate difuza cu ușurință în această perioadă, iar noi trebuie să avem foarte mare grijă”, declară Gabriel Dumitru Ciobanu, director executiv DSVSA Iași.

O altă recomandare din partea conducerii DSVSA Iași este ca, în momentul în care gospodarii vor să sacrifice animalul crescut în propria curte, să cheme medicul veterinar pentru a verifica starea de sănătate a animalului.

De unde poate fi achiziționată carnea fără riscul de a se îmbolnăvi?

Din momentul în care se comercializează, oamenii sunt sfătuiți să cumpere doar din unități veterinar-sanitare.

„Noi vom pune la dispoziție în fiecare piață agroalimentară câte un coleg de al nostru medic veterinar care să facă examenul pentru trichineloză. Testul se face imediat, dar poate dura puțin în funcție de numărul testărilor. Dacă spre exemplu, mai sunt cinci cazuri înainte, într-o oră, maxim două se vor analiza probele”, potrivit Ziarul de Iași.

Procucarea cărnii de porc de la persoane necunoscute reprezintă un risc major de îmbolnăvire a consumatorilor, neavând garanția că acestea au fost supuse controlului sanitar-veterinar. Trichineloza este o boală parazitară gravă care este transmisibilă la om.

Care este greutatea ideală pentru ca gospodarii să-și sacrifici animalele?

Tăierea porcilor de către gospodari pentru consumul propriu se face în funcție de preferința fiecăruia. Unii aleg să-l sacrifice la 100 de kilograme, alții chiar la 200, însă greutatea ideală conform DSVSA Iași pentru a sacrifica animalul este între 80 și 100 de kilograme, pentru o familie cu doi copii.

Pentru cumpărătorii care nu vor să cumpere un porc întreg există posibilitatea achiziționării carcaselor de porc. Carcasa de porc reprezintă corpul unui porc sacrificat, fără limbă, păr, copite, organe genitale, osânză, rinichi sau diafragmă.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

8 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

9 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

9 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

10 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

10 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia