Sari la conținut

Atenție la trichineloză! Dr. Virgil Musta, despre cele trei faze ale bolii și ce avem de făcut

carnea de porc
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Mit dezmintit despre carnea de porc

Atenție la trichineloză! Dr. Virgil Musta, despre cele trei faze ale bolii și ce avem de făcut.

Este bine-cunoscut faptul că, în perioada sărbătorilor de iarnă, consumul de carne crește în mod semnificativ. Trichineloza este o boală parazitară produsă de trichinella spiralis, un nematod (vierme cilindric) ce ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infestate, cel mai frecvent porci, mistreti sau urși.

Atenție la trichineloză!

Specialiștii de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara explică pericolul pe care îl reprezintă trichineloza și ce avem de făcut în cazul în care carnea consumată a fost infestată cu paraziți.

„Dupa ingestia acestor alimente, parazitii ajung in intestinul omului, unde se inmultesc si apoi patrund prin mucoasa intestinala in sange, iar de aici ajung in muschii striati, unde se inchisteaza, afectand functionarea corespunzatoare a acestora.

Parazitii pot ajunge insa si in alte organe, inima, plamani sau chiar in sistemul nervos, ceea ce duce la aparitia unor complicatii severe, ce pot cauza chiar decesul. Cu cat parazitarea este mai intensa, cu atat forma clinica de boala este mai severa”, a explicat dr. Virgil Musta, într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara.

Dr. Virgil Musta, despre cele trei faze ale bolii și ce avem de făcut

Potrivit dr. Virgil Musta, șeful Sectiei Infecțioase 2 de la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara, boala evolueaza în 3 faze:

1. Faza intestinala, ce se manifesta ca o toxiinfectie alimentara, cu scaune moi, greturi, varsaturi, colici abdominale. Primele simptome apar la 2-3 zile pana la o saptamana de la ingestia carnii parazitate. Daca boala este descoperita in aceasta faza, tratamentul este eficient si parazitii nu se mai pot multiplica.

2. Faza migrarii parazitului prin sange in muschi, cand, din cauza reactiei organismului, apar simptome ca febra, dureri de cap si la nivelul ochilor, eruptii cutanate, dureri musculare, edem facial si chiar hemoragii. Daca afectarea cuprinde si muschii respiratori, pot aparea tulburari de respiratie.

Aceasta faza dureaza 2-4 saptamani, dupa care simptomatologia cedeaza. In aceasta etapa, medicatia tiparazitara este mai putin eficienta, obiectivul principal al tratamentului fiind diminuarea simptomatologiei si a manifestarilor alergice care se produc si care pot afecta sever organismul.

3. Daca ajung in muschi, larvele se inchisteaza, apoi se calcifica producand tulburari de funtionare a acestora. In aceasta faza, singurul lucru ce ne ramane de facut este sa favorizam calcificarea chistelor.

In infestatiile severe, inflamatia poate determina complicatii cardiace (miocardita, insuficienta cardiaca, aritmii), neurologice (encefalita, meningita, tulburari vizuale sau auditive, convulsii) sau pulmonare (pneumonita, pleurezie). Decesul poate surveni din cauza miocarditei sau a encefalitei.

Ce avem de facut?

„In primul rand, cei care sacrifica porcul trebuie sa verifice carnea printr-un examen trichineloscopic realizat la medicul veterinar. Daca dupa doua – trei zile de la consumul de carne prezentam semnele unei toxinfectii alimentare, trebuie sa ne prezentam de urgenta la medic. Acesta va putea asocia simptomatologia cu suspiciunea de trichineloza si va incepe tratamentul specific”, a mai scris dr. Virgil Musta.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel