Sari la conținut

Avertisment DSVSA: atenție de unde cumpărați carnea de Crăciun, în plin focar de pestă porcină africană. Care este greutate ideală a porcului de Crăciun?

Sursă FOTO: EVZ
Taierea porcului

În contextul unor focare de pestă porcină africană, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor Iași (DSVSA) atrage atenția cetățenilor cu privire la sursele de cumpărare a cărnii în această perioadă.

„Acum, în această perioadă de evoluție a pestei porcine africană, în primul rând târgurile din Iași sunt închise. Producătorii particulari au voie să-și sacrifice porcul numai pentru consum propriu. Nu doar că este recomandat, dar așa este și normal: să fie sacrificați doar în abatoare autorizate sanitar-veterinar. Este interzisă tăierea porcilor în gospodăria populației (rude, prieteni) și comercializarea cărnii clandestin, în alte părți.

Acest lucru nu este doar o recomandare, ci și literă de lege, pentru că boala se poate difuza cu ușurință în această perioadă, iar noi trebuie să avem foarte mare grijă”, declară Gabriel Dumitru Ciobanu, director executiv DSVSA Iași.

O altă recomandare din partea conducerii DSVSA Iași este ca, în momentul în care gospodarii vor să sacrifice animalul crescut în propria curte, să cheme medicul veterinar pentru a verifica starea de sănătate a animalului.

De unde poate fi achiziționată carnea fără riscul de a se îmbolnăvi?

Din momentul în care se comercializează, oamenii sunt sfătuiți să cumpere doar din unități veterinar-sanitare.

„Noi vom pune la dispoziție în fiecare piață agroalimentară câte un coleg de al nostru medic veterinar care să facă examenul pentru trichineloză. Testul se face imediat, dar poate dura puțin în funcție de numărul testărilor. Dacă spre exemplu, mai sunt cinci cazuri înainte, într-o oră, maxim două se vor analiza probele”, potrivit Ziarul de Iași.

Procucarea cărnii de porc de la persoane necunoscute reprezintă un risc major de îmbolnăvire a consumatorilor, neavând garanția că acestea au fost supuse controlului sanitar-veterinar. Trichineloza este o boală parazitară gravă care este transmisibilă la om.

Care este greutatea ideală pentru ca gospodarii să-și sacrifici animalele?

Tăierea porcilor de către gospodari pentru consumul propriu se face în funcție de preferința fiecăruia. Unii aleg să-l sacrifice la 100 de kilograme, alții chiar la 200, însă greutatea ideală conform DSVSA Iași pentru a sacrifica animalul este între 80 și 100 de kilograme, pentru o familie cu doi copii.

Pentru cumpărătorii care nu vor să cumpere un porc întreg există posibilitatea achiziționării carcaselor de porc. Carcasa de porc reprezintă corpul unui porc sacrificat, fără limbă, păr, copite, organe genitale, osânză, rinichi sau diafragmă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel