Sari la conținut

Avertisment medic: Nu ignora acest semn de piele care ar putea însemna cancer

lanugo
Sursa foto: NY Post
Semnul de pe piele care indică un cancer

Avertisment medic. Dr. Scott Walter, un dermatolog certificat de consiliu din zona Denver, le cere celor 1,2 milioane de adepți TikTok să fie conștienți de un simptom neobișnuit care poate avertiza asupra unei boli interne grave.

Creșterea rapidă a părului alb și fin în locurile care sunt în mod normal fără păr poate însemna că aveți o afecțiune rară a pielii numită hipertricoză lanuginoasă dobândită.

Avertisment medic: Nu ignora acest semn de piele care ar putea însemna cancer

„Lanugo este definit ca fire de păr fine, nepigmentate și firave, similare cu ceea ce face un bebeluș după naștere”, a explicat Walter într-un TikTok, potrivit NY Post. „Dar la adulți, creșterea acestor fire de păr este paraneoplazică, ceea ce înseamnă că este o tulburare că un cancer intern face corpul nostru să reacționeze într-un anumit fel.”

Dr. Walter a explicat că lanugo crește pe urechi, obraji și nas și a fost legată de cancerul de plămân, sân, uter, colorectum, sistemul gastrointestinal, tract urinar și ovar.

„Ceea ce este o nebunie este că acest semn poate precede diagnosticul de cancer cu doi ani și jumătate, ceea ce înseamnă că acesta ar putea fi primul semn că ai cancer”, a spus Walter.

„Acum, din nou, acest lucru este foarte rar și nu vreau să te sperii, dar cred că este un mod interesant în care pielea noastră ne spune că se întâmplă ceva în interior”, a mai spus acesta.

https://www.tiktok.com/@denverskindoc/video/7386716854586281258

Simptome de hipertricoză

Mai puțin de 1.000 de americani au hipertricoză lanuginoasă dobândită cunoscută și sub numele de pilozitate excesivă, potrivit Centrului de Informare pentru Boli Genetice și Rare

Simptomele includ inflamația limbii, umflarea umflăturilor pe limbă, simțul alterat al gustului, diaree și pierderea în greutate. Într-un caz, o femeie de 68 de ani a raportat că simțea că i-ar arde limba – și avea păr fin lanugo pe toată fața.

A fost diagnosticată cu hipertricoză și cancer rectal înainte de a fi supusă radioterapiei. Medicii notează că părul poate înceta să crească dacă pot trata cancerul de bază.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel