Sari la conținut

Avertisment pentru șoferi! Ce păţesc cei care consumă alcool la volan!

alcoolemie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pedepse mai mari pentru șoferii prinși drogați

Din cuprinsul articolului

Avertisment pentru șoferi! Ultimele prevederi din Codul Rutier din 2023 ar trebui să facă orice participant la trafic să se gândească de două ori înainte să consume alcool la volan.

Fapta de a consuma băuturi alcoolice și să urci la volan atrage de la sine, în afara pericolului, suspendarea permisului de conducere, o amendă usturătoare, dosar penal, într-un dosar penal. Legislația din România prevede ca nivelul de alcool să fie de 0,0%, iar în comparație cu alte țări nu este acceptat nici măcar consumul unei beri sau a unui pahar cu vin.

Șoferii care consumă alcool, iar apoi se urcă la volan riscă în primul rând o amendă considerabilă. Mai mult, acestora li se poate reține permisul de conducere, iar dacă concentrația de alcool depășește anumite valori, atunci dosarul penal cea mai gravă pedeapsă, potrivit OUG 195/2002.

Când se suspendă permisul?

Atunci când un șofer a depășit o alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,40 mg/litru alcool pur în aerul respirat, acesta săvârșește o contravenție. Astfel, conducătorul auto este sancționat cu 9 – 20 puncte de amendă ceea ce va reprezenta o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. De asemenea permisul de conducere îi va fi suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

În cazul mai grav, atunci când alcoolemia depășește concentrația de 0,40 mg/litru în aerul expirat, putem menționa că este vorba despre infracțiune, riscând un dosar penal.

Așadar, șoferul va fi condus la un spital pentru a i se preleva probe biologice. În situația în care șoferul refuză transportul la spital, el riscă o amendă penală sau pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani, fiind cazul și în care alcoolemia trece de pragul de 0,80 mg/litru, potrivit playtech.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel