Sari la conținut

Avertisment privind cancerul: deficitul de vitamine găsit la trei sferturi dintre pacienții diagnosticați

CANCERUL este una dintre cele mai mortale boli din lume, dar cauzele bolii rămân evazive. Unele cercetări sugerează că deficiența unei vitamine este mai probabil să conducă la dezvoltarea și răspândirea cancerului.

Cancerul apare atunci când organismul pierde controlul asupra celulelor din organism, care se divid și se multiplică cu o viteză vertiginoasă. Anumite vitamine au demonstrat capacitatea de a scădea invazivitatea tumorii și tendința de a metastaza, reducând astfel riscul de mortalitate. Un deficit de vitamina D este de trei ori mai probabil să fie găsit la pacienții cu cancer avansat.

Creșterea celulară trebuie să fie reglată pentru buna funcționare a organelor și orice interferență cu această reglementare poate duce la cancer.

Există dovezi contradictorii cu privire la legătura dintre nivelurile scăzute de vitamina D și riscul de cancer.

În timp ce unele studii au legat deficiența de progresia cancerului, altele nu au găsit dovezi în acest sens.

Studiile timpurii de laborator au sugerat că nutrientul are proprietăți antitumorale, pe care le conferă prin reglarea genelor implicate în multiplicarea și răspândirea celulelor canceroase.

Într-un studiu de la începutul anului 2011, cercetătorii care au analizat 160 de bărbați și femei cu cancer și-au evaluat nivelul de vitamina D prin probe de sânge.

Cele mai frecvente diagnostice au fost cancerele de sân, prostată, plămân, tiroidian și colorectal.

Din eșantion, 42 %au avut insuficiență de vitamina D, iar alte 32 %au avut deficiență de vitamina D.

WebMD a raportat: „Nivelul mediu de vitamina D a fost de aproximativ 24 ng/mL.

„Oamenii cu niveluri sub 24 ng/mL au avut aproape trei ori mai multe șanse de a avea cancer în stadiul III decât cei cu niveluri mai mari de vitamina D”.

Cercetările ulterioare au determinat că o deficiență în vitamina D poate promova răspândirea unei anumite progresii și metastaze ale cancerului de sân.

Cancer Research UK subliniază, totuși, că nu există dovezi suficiente pentru a lega nivelurile scăzute de vitamina D de cancer.

„Dar deficiența de vitamine poate provoca alte afecțiuni de sănătate, inclusiv rahitism la copii și probleme osoase la adulți”, explică organismul de sănătate.

„Suplimentele de vitamina D sunt utile pentru a preveni unele afecțiuni de sănătate. Dar nu există suficiente dovezi că administrarea acestora reduce și riscul de cancer”.

Simptomele deficienței pot include slăbiciune musculară, durere, oboseală și depresie.

Deși aceste complicații pot fi evitate cu ușurință prin obținerea nutrienților prin expunerea la soare și dietă, pot fi necesare suplimente în timpul lunilor de iarnă.

Suplimentarea cu vitamina D, totuși, nu ar trebui să fie inițiată fără aprobarea unui medic calificat.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel