Sari la conținut

Avertisment privind cancerul: obiectul obișnuit de uz casnic care vă poate crește riscul de apariție a cancerului

Mulți dintre noi vom incerca sa evitam pe cat posibil lucrurile care ar putea fi daunatoare sanatatii noastre. Unul dintre principalele motive pentru care oamenii renunță la fumat este reducerea riscului de a dezvolta cancer pulmonar, de exemplu. Dar există unele lucruri potențial cancerigene pe care le întâlnim în mod regulat și care sunt mai greu de evitat.

Carcinogenii sunt organisme sau substanțe care pot provoca cancer. Ele pot fi naturale, cum ar fi anumiți viruși sau razele ultraviolete, sau pot fi produse de om, cum ar fi fumul mașinilor și țigările. Unii agenți cancerigeni sunt mai evidenti, inclusiv azbest și alcool, dar alții ar putea fi mai puțin.

Potrivit Cancer FactFinder, care este condus de Universitatea Harvard, ocupația de pictor ar putea crește riscul de apariție a unei tumori.

Acest lucru se datorează miilor de compuși chimici găsiți în vopsea.

Riscul este considerat atât de mare încât Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) clasifică meseria de pictor drept „cancerigen de grup 1”, datorită legăturii dintre ocupație și cancerul pulmonar, cancerul vezicii urinare și mezoteliom.

Carcinogenii din grupa 1 sunt agenți care sunt cu siguranță cancerigeni pentru oameni.

În prezent, există 120 de substanțe, alimente și alte lucruri clasificate în grupa unu.

Cancer FactFinder explică: „Substanțele chimice pentru vopsea conțin mii de compuși chimici.

Principalii solvenți organici utilizați în vopsele sunt toluenul, xilenul, compușii alifatici, cetonele, alcoolii, esterii și esterii glicolului.

Cantitatea de compuși organici volatili (COV) eliberată este similară cu cea a vopselelor pe bază de apă.

„Oamenii care lucrează în industria vopselei sunt expuși la substanțele chimice găsite în produsele de vopsea în timpul aplicării și îndepărtarii acestora.

„În trecut, expunerea la substanțe periculoase a depășit adesea limitele profesionale actuale, dar nivelurile de expunere au scăzut mult în timp.”

Organizația recomandă modalități de a reduce riscul atunci când utilizați vopsea.

„Expunerea la substanțe chimice la vopsea prezintă cel mai mare risc la locul de muncă”, susțin cei de la CancerFact.

„Dacă lucrați cu vopsea în mod regulat, este important să purtați măști și alte echipamente de protecție pentru a evita expunerea.

„În plus, în primele două zile după aplicarea vopselei, nu stați în casă și creșteți ventilația din spațiul interior.”

Organizația avertizează: „Nu vă vopsiți casa în timp ce sunteți însărcinată”.

Simptomele generale ale cancerului includ scăderea în greutate inexplicabilă, transpirații nocturne abundente, oboseală și un nodul sau umflarea.

Dacă aveți cancer, puteți experimenta și:

  • Simptome care afectează alimentația
  • Simptome care vă afectează vocea și respirația
  • Schimbări în scaun sau urina
  • Sângerare
  • Un ulcer bucal sau un plasture care nu se vindecă
  • Balonare persistentă
  • Modificări neobișnuite ale sânilor.

Alți agenți cancerigeni din grupa 1 includ:

  • Tutun
  • Solarul
  • Carne procesata
  • Azbest
  • Plutoniu
  • Aburi de motorină.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel