Sari la conținut

Avertisment privind demența: băutura care provoacă leziuni creierului – chiar și consumată în cantități mici

dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sfaturi pentru a reduce riscul de demență

POVARA demenței nu dă semne că își slăbește strânsorile. Cercetătorii își intensifică căutarea unui remediu, dar până în prezent, puține tratamente s-au dovedit de succes în stoparea declinului cognitiv. Potrivit unui nou studiu, unele băuturi ar putea exacerba deteriorarea creierului, determinând micșorarea organului.

Dementa afectează sute de mii de persoane, dar numarul va creste brusc in urmatorul deceniu. Cu toate acestea, recunoașterea semnelor de avertizare poate prelungi calitatea vieții pacienților. Există și măsuri preventive, dar nu toate cazurile de demență sunt evitabile. Potrivit unui nou studiu, o băutură ar putea alimenta deteriorarea cognitivă prin micșorarea creierului – atunci când este consumată chiar și în cantități moderate.

Când vine vorba de a preveni declinul cognitiv, există dovezi substanțiale că dimensiunea creierului contează.

Ipotezele au sugerat că un creier mare este asociat cu o capacitate crescută de a tolera leziunile patologice.

Această teorie a fost folosită pentru a explica de ce mulți pacienți cu boala Alzheimer prezintă bune abilități cognitive înainte de moarte.

Pe măsură ce creierul se micșorează, oamenii se pot aștepta la schimbări în funcțiile lor mentale.

Unele dintre primele semne de declin pot include pierderea memoriei, care este un simptom cheie al demenței.

Organismul de sănătate Alzheimer explică că „cele mai frecvente tipuri de demență încep fiecare cu o contracție a țesutului cerebral care poate fi limitată la anumite părți ale creierului”.

Un nou studiu a arătat că consumul de alcool ușor până la moderat a fost legat de o reducere a volumului creierului.

Analiza, condusă de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania, s-a bazat pe date de la peste 36.000 de adulți.

În plus, asociația a crescut puternic la doze mai mari de alcool, potrivit cercetătorilor.

Autorul corespondent al studiului, Gideon Nave, a spus: „Faptul că avem o dimensiune atât de mare a eșantionului ne permite să găsim modele subtile, chiar și între a bea echivalentul a jumătate de bere și o bere pe zi”.

Descoperirile, raportate în revista Nature Communications, prezintă un caz puternic de abținere de la consumul de alcool.

Dar un număr mare de alte studii au investigat relația dintre alcool și sănătatea creierului, iar rezultatele nu au fost consistente.

S-a stabilit anterior că consumul de cantități mari de alcool ar putea micșora creierul, dar dozele mai mici nu au avut același impact.

De fapt, unele studii au sugerat chiar că consumul unei cantități moderate de alcool ar putea proteja împotriva bolii.

Cercetările timpurii, publicate în revista Age and Ageing, au arătat că persoanele care beau două până la trei pahare pe zi și-au redus riscul de demență cu până la 60%.

Descoperirile au fost apoi repetate într-o meta-analiză recentă a studiilor observaționale, care sugerează că abstinența și consumul excesiv de alcool sunt asociate cu un risc mai mare de apariție a bolii, în timp ce consumul moderat de alcool protejează împotriva acesteia.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel