Sari la conținut

Proteina care protejează creierul de Alzheimer. Pas important în lupta împotriva BOLII!

Vitamine si minerale pentru creier
Sursă foto: pixabay
Lipsa unei anumite vitamine crește riscul apariției bolii Alzheimer.

Boala Alzheimer este complexă și multifactorială, așa că cercetările asupra ei, atât pentru înțelegerea mecanismelor ei, cât și pentru a dezvolta posibile tratamente, se confruntă cu mari provocări. Din fericire, în ultimii ani observăm progrese mari.

Recent, Consiliul Superior pentru Cercetare Științifică (CSIC) a anunțat că o echipă de cercetători atașați acestui centru a dezvăluit că o proteină numită LRP3 controlează nivelurile de beta-amiloid, care tinde să se acumuleze formând plăci în creierul persoanelor cu Alzheimer.

Se știe că reducerea acestor plăci ameliorează simptomele bolii, așa că acționarea asupra acestei proteine ​​ar putea deveni o linie terapeutică importantă.

boală genetică rară

Un rol în diferite procese

După cum a fost publicat în Alzheimer’s Research & Therapy, până acum se știau foarte puține despre funcțiile acestei proteine ​​în organism.

Cu toate acestea, investigând mostre umane ale cortexului frontal, ei și-au dat seama că nivelurile acesteia au fost mult mai reduse la persoanele cu Alzheimer (comparativ cu țesutul de la oameni sănătoși), ceea ce a indicat în mod clar o relație cu evoluția bolii.

Proteina care protejează creierul de Alzheimer

Astfel, cercetătorii au teoretizat o explicație pentru natura acestei relații. Proteina LRP3, spun ei, este un receptor capabil de a lega o proteină numită apoE, care are trei forme, apoE2, apoE3 și apoE4; fiecare persoană are doar una dintre ele. În timp ce prima este legată de un risc redus de Alzheimer, a treia pare să îl mărească. În același timp, LRP3 pare să influențeze nivelurile de APP, o altă proteină precursor beta-amiloid.

În principiu, se pare că proteina are un efect neuroprotector, controlând nivelurile de APP și, prin urmare, formarea beta-amiloidului.

Dar, pe lângă aceasta, înțelegerea relației dintre LRP3 și proteina apoE și, mai precis, ceea ce determină care dintre cele trei forme este exprimată, ar putea face din LRP3 o nouă țintă terapeutică pentru boala Alzheimer.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel