Sari la conținut

Avertisment privind demența: un medicament comun ar putea crește riscul de declin cerebral de două ori

pastila
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Semnele demenței pot dura ani să apară, dar atunci când apar, sunt atât devastatoare, cât și schimbătoare de viață. Semnele cheie ale declinului creierului includ o intensificare a sentimentului de confuzie și dezorientare. Conform descoperirilor recente, un medicament ar putea crește riscul unor astfel de simptome de demență de două ori.

În prezent, există 55 de milioane de oameni afectați de demență pe tot globul, dar se așteaptă că aceste cifre vor crește doar în următorii ani. Progresiile declinului cognitiv nu pot fi oprite, dar cunoașterea factorilor de risc ar putea întârzia, dacă nu poate preveni unele cazuri. O clasă de medicamente pentru vezica urinară ar putea fi un factor de risc mai puțin cunoscut pentru demență, potrivit unui studiu recent.

Agenții antimuscarinici sunt utilizați predominant în tratamentul farmacologic al pacienților cu vezică hiperactivă.

Acestea sunt o subclasă de medicamente anticolinergice, care au fost asociate cu un risc crescut de demență într-o serie de studii.

Medicamentul acționează prin blocarea acetilcolinei, o substanță chimică esențială în funcționarea sistemului nervos.

Prin blocarea acestor funcții în creier, cercetările au arătat că modifică cogniția.

Într-un studiu recent, publicat în revista Nature în mai 2021, cercetătorii și-au propus să cerceteze asocierea dintre utilizatorii de antimuscarinic pentru tratamentul vezicii urinare și riscul de a dezvolta demență.

Ei au remarcat: „După ajustarea pentru potențialii factori de confuzie, utilizatorii de antimuscarinici au prezentat un risc de demență de 2,46 ori mai mare în comparație cu cel la non-utilizatori.

În ceea ce privește utilizarea medicamentelor, pacienții care foloseau aspirină, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, statine, anxiolitice și hipnotice, au prezentat un risc scăzut de a dezvolta demență.

Dimpotrivă, cei care folosesc medicamente antidepresive, medicamente împotriva bolii Parkinson și medicamente antipsihotice au arătat un risc mai mare de a dezvolta demență.”

Pe baza acestor constatări, cercetătorii recomandă consultarea unui medic medic înainte de a începe tratamentul cu medicamentul.

Cum să preveniți demența

Deoarece adevărata cauză a demenței este necunoscută, prevenirea bolii nu este un proces simplu.

Sfaturile emise în mod constant de organismele de sănătate includ mâncarea sănătoasă, exercițiile fizice regulate și evitarea fumatului.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel