Sari la conținut

Efecte secundare ale statinelor – efectele secundare apărute pe piele pe care nu ar trebui să le ignorați niciodată

statine efecte secundare
Sursa foto: arhivă doctorulzilei.ro
Remediile naturale pentru înlocuirea statinelor

Statiele sunt folosite pentru a reduce colesterolul din sânge și sunt unul dintre cele mai frecvente prescrise medicamente la nivel mondial. Ca și în cazul majorității medicamentelor, reacțiile adverse sunt adesea raportate de persoanele care iau statine, dar cum vă pot afecta aceste comprimate care blochează colesterolul?

Statinele sunt un grup de medicamente care sunt prescrise persoanelor cu niveluri ridicate de colesterol „rău”, cunoscut sub numele de lipoproteine cu densitate joasă (LDL). Aceste medicamente orale acționează prin reducerea producției de colesterol LDL în ficat. În timp ce statinele sunt considerate sigure de utilizat, aceste tablete de protecție a inimii pot declanșa mai multe reacții adverse neplăcute și acestea sunt simptomele cheie pe care le puteți experimenta pe piele.

Există cinci statine utilizate în mod obișnuit, care pot fi împărțite în două grupuri cheie.

Statinele de intensitate scăzută includ medicamente precum pravastatina, fluvastatina și simvastatina.

Statinele de intensitate mai mare includ medicamente cunoscute sub denumirea de atorvastatină și rosuvastatină.

În timp ce toate tipurile de statine lucrează pentru a reduce colesterolul LDL, fiecare poate provoca efecte secundare diferite.

Potrivit clinicii Mayo , simvastatina este cunoscută că provoacă o serie de modificări în aspectul și textura pielii.

Aceste reacții adverse pot semăna cu afecțiuni comune, cum ar fi eczema și psoriazisul, dar ce anume ar trebui să cauți?

Care sunt efectele secundare ale statinelor?

Sfatul NHS afirmă că ar trebui să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră despre beneficiile și riscurile de a lua statine înainte de a începe să luați medicamentul.

În timp ce unele reacții adverse, cum ar fi durerile de cap, amețelile și greața sunt în mod obișnuit experimentate de utilizatorii de statine, NHS, împreună cu alte organisme acreditate medical, a recunoscut afecțiunile pielii ca fiind un simptom mai puțin frecvent al acestor medicamente care blochează colesterolul.

Clinica Mayo a identificat șase efecte secundare pe bază de piele legate de simvastatină, deși unele sunt mai puțin frecvente decât altele.

Afecțiunile cunoscute ale pielii legate de utilizarea statinei includ:

  • Piele înroșită
  • Piele uscata
  • Acnee
  • O erupție roșie cu mâncărime
  • Leziuni roșii ale pielii cu un centru violet
  • Formarea de vezicule, exfoliere sau slăbire a pielii

Piele înroșită, uscată

Roșeața și pielea uscată descuamată este un simptom „mai puțin frecvent” al utilizării simvastatinei, care afectează aproximativ 0,1 până la 1% dintre oameni.

Scăderea uscată a pielii poate apărea atunci când umiditatea scapă, lăsând suprafața corpului inconfortabilă și uscată cu o nuanță roșie.

Se știe că statinele sunt responsabile pentru acest lucru, deoarece pot face pielea mai poroasă, ceea ce permite o cantitate mai mare de apă să scape.

În timp ce utilizarea frecventă a cremelor hidratante și emolientelor va ajuta la tratarea problemei pe termen scurt, ar trebui să vă consultați medicul dacă sunteți îngrijorat de legătura dintre statine și pielea iritată.

Acnee

Acneea este o afecțiune comună a pielii care afectează majoritatea oamenilor la un moment dat în viață.

Pielea grasă, petele și pielea dureroasă pot afecta mai multe părți ale corpului, deși este cel mai frecvent pe față, spate și piept.

Atât NHS, cât și Clinica Mayo recunosc acneea drept efect secundar „mai puțin frecvent” al utilizării statinelor.

Pielea prea uscată și prea grasă pot declanșa atât o erupție de acnee, așa că nu este surprinzător faptul că efectele de uscare ale statinelor vă pot afecta pielea în acest fel.

Erupție cutanată roșie cu mâncărime

Pielea inconfortabilă, cum ar fi o erupție cutanată, poate apărea ca urmare a efectelor de uscare ale statinelor sau poate semnala o reacție adversă la medicament.

Trebuie să vă adresați întotdeauna medicului dumneavoastră dacă aveți o erupție cutanată în timpul tratamentului cu statine.

 

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel