Sari la conținut

Avertismentul autorităților europene: Un tratament recomandat de medicii din România distruge sănătatea

Un tratament recomandat de medicii din România distruge sănătatea. Experții de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor avertizează că medicii români au obiceiul să prescrie antibiotice și în cazuri în care nu e neapărat nevoie. Excesul de antibiotice duce, cu timpul, la o rezistență a organismului în fața acestor medicamente și slăbește sistemul imunitar.

Dintre pacienți, într-o singură zi, 33% primesc antibiotice, în România chiar 45%. Folosirea antibioticelor în exces reprezintă o practică nejustificată, a explicat Dominique Monnet, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor  (ECDC), potrivit digi24.ro.

10% din administările de antibiotice se fac la recomandarea medicilor, când pacienții ajung în spital. În corpul uman, antibioticele mai ajung şi prin intermediul alimentelor, pentru că şi veterinarii tratează animalele în exces.

Un tratament recomandat de medicii din România distruge sănătatea. Prescrierea nenecesară de antibiotice cauzează apariția infecțiilor rezistente care provoacă, potrivit datelor statistice, moartea a aproximativ 5.000 de persoane anual, doar în Marea Britanie. Din același motiv, patru din zece cazuri de infecții cu E.coli în sistemul circulator nu mai pot fi tratate cu antibioticele uzuale, arată o analiză a PHE publicată de bbc.com.

”O modificare și o înăsprire a legislației privind circulația medicamentului. Ar trebui să încetăm să considerăm medicamentul în general, și antibioticul în special, o marfă care aduce doar profit. Trebuie prescris și eliberat doar atunci când este nevoie și doar de către profesioniști,” a declarat Adrian Oros ministrul Agriculturii, pentru digi24.ro.

Mai multe victime decât cancerul

Conform estimărilor, până în 2050, infecțiile rezistente la medicamente ar putea face mai multe victime decât cancerul.

Tratamentul cu antibiotice este vital în cazuri de sepsis, pneumonie, meningită bacteriană și alte infecții severe, însă antibioticele nu sunt esențiale pentru toate afecțiunile.

Un tratament recomandat de medicii din România distruge sănătatea. Spre exemplu, tusea sau bronșita se ameliorează de la sine în aproximativ trei săptămâni, iar antibioticele nu reduc perioada de vindecare decât cu una sau două zile, atrag atenția specialiștii PHE .

„De cele mai multe ori, nu avem nevoie de antibiotice pentru afecțiunile comune. (…) ‘Cei mai mulți dintre noi sunt afectați, din când în când de infecții, și ne recuperăm grație sistemului nostru imunitar”, a declarat Paul Cosford, director medical în cadrul PHE, pentru BBC.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel