Sari la conținut

Avertismentul cercetătorilor:  Carnea la grătar și gazele de eșapament, surse ale unor compuși de sute de ori mai cancerigeni decât se credea

carne
Sursa foto: Pexels
compuși chimici extrem de periculoși

Avertismentul cercetătorilor:  Carnea la grătar și gazele de eșapament, surse ale unor compuși de sute de ori mai cancerigeni decât se credea. Cercetătorii au descoperit compuși chimici extrem de periculoși pentru sănătatea oamenilor. Ce pot face oamenii pentru a reduce riscul expunerii la acești compuși periculoși? 

Oamenii de știință de la Universitatea Oregon au descoperit compuși chimici extrem de periculoși, formați în urma unor reacții care au loc în carnea gătită la grătar și în gazele de eșapament. Potrivit acestora, noile substanțe sunt de sute de ori mai mutagene decât compușii originali, deja cunoscuți ca fiind cancerigeni.

Citeste si…

Compuși chimici extrem de periculoși

Echipa de oameni de știință a ajuns la aceste concluzii în urma unor experimente de laborator care au simulat condițiile în care se formează gazele de evacuare sau fumul provenit din gătitul cărnii la temperaturi ridicate.

Staci Simonich: compușii identificați s-au dovedit a fi mult mai mutageni decât anticipasem

Carne
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

„Unii dintre compușii identificați s-au dovedit a fi mult mai mutageni decât anticipasem. Ei pot apărea în mediu ca rezultat al poluării sau al preparării anumitor alimente”, a explicat profesorul Staci Simonich, specialist în chimie și toxicologie la Universitatea Oregon.

Compușii de bază, numiți hidrocarburi aromatice policiclice, se formează natural în urma proceselor de combustie. Multe dintre aceste substanțe sunt deja cunoscute pentru efectele lor cancerigene. Noutatea este că, atunci când reacționează cu azotul, devin nitrați (NPAHs), iar această transformare le amplifică puterea mutagenă de până la 400 de ori.

Citeste si…

Mutagenii pot provoca modificări ale ADN-ului și pot favoriza apariția cancerului. Cercetătorii atrag atenția că valorile măsurate ar putea chiar subestima toxicitatea acestor noi compuși, ceea ce ridică îngrijorări privind expunerea populației la surse comune precum fumul de grătar și poluarea urbană.

Pentru a reduce riscul expunerii la acești compuși periculoși, poți lua câteva măsuri practice:

  1. Gătește carnea la temperaturi moderate și nu o lăsa smult să se gătească  sau să facă crustă arsă.
  2. Îndepărtează porțiunile arse. Dacă observi zone prea arse, taie-le înainte de a consuma carnea.
  3. Marinează carnea înainte de gătire. Marinadele pe bază de ulei de măsline, ierburi și condimente pot reduce formarea compușilor nocivi.
  4. Alege metode mai sigure de gătire. Înlocuiește grătarul cu gătitul la cuptor sau la abur, atunci când este posibil.
  5. Evită expunerea directă la fum. Stai la distanță de fumul produs de grătare sau de gazele de eșapament.
  6. Consumă alimente bogate în antioxidanți. (Fructele, legumele și ceaiul verde ajută organismul să combată efectele mutagenilor), spun cercetătorii.
  7. Și nu în ultimul rând, verifică constant și întreține filtrul mașinii. Filtrele curate reduc cantitatea de particule și compuși toxici eliberați în aer.

 

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Absolventă de Psihologie. Am inceput sa lucrez în presă în 2011, la EvzMonden, InfoActual, AnimalZoo, EVZ și Doctorul Zilei. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate medicale și informații referitoare la evenimentele curente.

Citeste si…

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel