Sari la conținut

Avertismentul dur a unui expert în sănătate: „La jumătatea lunii martie, în România, tulpina britanică va deveni majoritară”

a treia doză
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Expert în sănătate despre evoluția tulpinei britanice în țara noastră. La 14 decembrie 2020, autoritățile Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au raportat OMS că o nouă variantă SARS-CoV-2 a fost identificată prin secvențierea genomică virală. Această variantă este denumită SARS-CoV-2 VUI 202012/01 (Variantă sub investigație, anul 2020, luna 12, varianta 01). Analiza inițială indică faptul că varianta se poate răspândi mai ușor între oameni.

Lucrurile rele vin rareori singure. În Marea Britanie, experții COVID au detectat primele cazuri ale unei variante britanice a virusului care poartă o mutație genetică suplimentară observată și într-o variantă sud-africană.

Cazurile provoacă îngrijorare, deoarece este posibil ca cele două caracteristici negative să se combine.

Mutațiile cele mai periculoase ale virusului

În Marea Britanie, varianta B.1.1.7 a făcut deja virusul mai infecțios. Între timp, varianta sud-africană 501Y.V2 poartă o mutație numită E484K. Și aceeași mutație – E484K – a fost găsită și în variantele braziliene, și anume, variantele B.1.1.33 și B.1.1.28.

Opinia unui expert în sănătate publică despre evoluția tulpinii britanice

Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș,profersor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca estimează că mijlocul lunii martie va fi marcat de tulpina britanică care își va face resimțită prezența răsunător în țara noastră.

„În prezent există 4.000 de variante de tulpini care circulă în populație. Cele mai îngrijorătoare din cauza infecțiozității și a numărul mai mare de mutații care au apărut brusc au fost cele din Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia și acum din California, unde este o tulpină nouă”, a explicat, într-un interviu pentru Republica.ro, Răzvan Cherecheș.

Dacă țări precum Israel, vaccinează masiv și înregistrează o scădere a numărului de cazuri, din pacăte nu putem spune același lucru și despre România în acest moment.

Conform unui studiu publicat în revista Nature, vaccinul produs de Pfizer și BioNTech neutralizează tulpinile SARS-CoV-2 din Marea Britanie şi în Africa de Sud.

Deschiderea școlilor și efectul răspândirii virusului

„Eu am spus că în toamnă nu ar fi trebuit închise. Școlile, până la clasa a IV-a, ar fi trebuit ținute deschise, cu măsurile de protecție adecvate. Deschiderea școlilor, ca idee, e o idee bună, problema e implementarea.

Ministerul Educației nu a făcut absolut nimic, nu a pregătit școlile, nu a făcut un inventar.

Ministerul Educației habar nu are câte școli țin copiii unul lângă altul în bancă, care este sistemul de ventilație din școli, nu a făcut traininguri și webinarii ca să informeze profesorii legat de norme, nu a luat legătura cu autoritățile locale care să asigure transportul”, spune Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică.

Cât despre clasele a VIII-a și a XII-a, profesorul spune că ar fi așteptat cu deschiderea lor până la mijlocul lui martie, să vedem dacă proiecțiile cu noua tulpină se validează sau nu. „Motivul pentru care trebuie deschise a VIII-a si a XII-a – iar asta nu se spune – este de fapt eșecul educației online”, punctează expertul în sănătate publică.

Unii experți spun că în România va ajunge ca tulpina din Marea Britanie să fie dominantă în martie, aprilie? La ce să ne așteptăm?

„Eu zic că pe la jumătatea lui martie va fi majoritară, pentru că e mai competitivă și asta e proiecția nu numai în România. În toate țările unde a fost documentată că există, pe la jumătatea lui martie va fi majoritară. Noul model de infecțiozitate va deveni standardul.

La nivel mondial, deja începe să nu se mai discute despre tulpina britanică, din cauză că începe să schimbe mutații cu tulpina din Africa de Sud, cu cea din Brazilia. Încep să apară tulpini mixate între variantele astea.

În acest moment avem vreo peste 4.000 de variante de tulpini care circulă în populație, practic cele mai îngrijorătoare din cauza infecțiozității și a numărul mai mare de mutații care au apărut brusc au fost cele din Marea Britanie, Africa de Sud, din Brazilia, acum din California este o tulpină nouă. Pentru că coronavirusurile suferă cam una – două mutații pe lună. Cam asta e ritmul de mutație. Dar astea au apărut dintr-o dată cu 17 – 20 – 24 de mutații, brusc”, ne explică expertul în sănătate publică.

Dr Anthony Fauci spunea că amânarea administrării celei de-a doua doze riscă să creeze variante mai puternice de coronavirus. Asta e strategia pe care s-a mers în Marea Britanie. Care e mecanismul?

„Așa este. E un mecanism similar cu administrarea de antibiotice, fără să se ia toată perioada, sau o administrare improprie. Dacă ni se prescriu antibiotice pentru 10 zile și noi luăm numai 6, până dispar simptomele, nu distrugem complet bacteriile respective și au timp să învețe să se protejeze. Exact la fel și virusurile, dacă noi vaccinăm cu prima doză și nu dăm și a doua doză, care e un booster, care crește răspunsul imun până în punctul în care să poate să lupte în mod eficient cu virusul, ce se întâmplă la lungimi mai mari e că răspunsul imunitar e mai slab și virusul are timp să învețe, și nu vrem asta. De asta decizia Marii Britanii de a amâna a doua doză este extrem de controversată”, explică Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică.

Este mai eficientă imunizarea după ce ai făcut Covid, decât după vaccin? Cei ce au făcut boala, trebuie să se vaccineze?

„Dacă ai făcut infecția, atunci oamenii se încadrează în două categorii, nu știm încă exact de ce: unii care au nivel crescut de anticorpi la câteva luni și unii care chiar inclusiv la o lună au nivel de anticorpi extrem de mic, deci răspunsul imunitar specific este extrem de redus.

Vaccinul dă un răspuns imun mai stabil în timp și mai mare, deci vaccinul te protejează mai bine. În plus, trecerea prin infecție te expune la o gamă întreagă de efecte secundare ale infecției pe termen lung. Deja se știe că există sindromul covid lung, inclusiv la cei ce au fost asimptomatici sau cu simptomatologie ușoară și care au o varietate foarte mare, inclusiv stadii inițiale ale diabetului, tulburări neurologice, tulburari respiratorii. De covid vom discuta mulți, mulți ani de acum înainte în cazul celor ce au trecut prin infecție. La vaccin nu există niciun efect de genul asta. E categoric preferabil vaccinul.”

Au apărut discuții în mediul online despre folosirea incorectă a termenilor variantă, mutație și tulpină. Care este semnificația fiecăruia?

„Sincer, când vine vorba despre comunicarea cu publicul larg, ăsta e genul de semantică interesantă exclusiv pentru oamenii de știință.

Vă dau un exemplu: pentru populația generală, este foarte dificil de înțeles diferența dintre SARS-CoV-2 și Covid-19, diferența dintre virus și infecție, pentru că nu au educație. Ideea e să ajungă mesajul foarte clar la populație. De asta de foarte multe ori eu folosesc termenul Covid-19 ca ansamblu, un indicator pentru o comunicare eficientă dinspre știință spre populație. Din mometul în care colegii tăi cercetători sau oameni de știință spun că „nu-i corect ce ai spus acolo”, da, e adevărat, dar întotdeauna ideea e să ajungă mesajul la populație. Că mutația este de fapt translația unei gene cu o altă informație genetică, pentru oameni nu face diferență chestia asta. Ai zis tulpină britanică, e clar, e vorba de noul tip de virus, asta e în mintea lor. Astea sunt sofisticării științifice ale unor oameni care nu știu să comunice. Din perspectiva presei, eu aș lua una dintre ele, nu contează care, și aș folosi-o constant pe aceea, singură. Cel mai OK este folosirea termenului tulpină.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel