Sari la conținut

Avertismentul experților, despre un eventual război nuclear: „Ceasul Apocalipsei,” setat la 90 de secunde de miezul nopţii

Sursă foto: sky news
Ceasul Apocalipsei, la 90 de secunde după miezul nopții

„Ceasul Apocalipsei,” setat la 90 de secunde de miezul nopţii. Membrii organizației The Bulletin Of The Atomic Scientists au confirmat marți că mențin poziționarea ceasului simbolic al Apocalipsei la 90 de secunde de miezul nopții, aceeași setare ca și anul precedent. Această decizie vine ca un avertisment cu privire la persistența amenințării războiului nuclear, dată de evenimente precum conflictul din Ucraina și cel din Fâșia Gaza, alături de problema încălzirii globale, conform Reuters.

Anunțul făcut în Washington indică faptul că nivelul perceput al amenințării este la fel de grav ca și în anul precedent. Membrii organizației ajustează poziția ceasului simbolic în funcție de riscurile „existențiale” pe care le identifică la adresa omenirii: amenințarea nucleară, încălzirea globală și tehnologiile cu potențial disruptiv, precum inteligența artificială (AI) și noile biotehnologii.

Ceasul simbolic al Apocalipsei, setat în funcșie de amenințările globale semnificative

Rachel Bronson, directorul executiv al organizației, a declarat pentru Reuters: „Punctele fierbinți de conflict din diferite regiuni ale lumii intensifică amenințarea escaladării nucleare, schimbările climatice produc deja consecințe tragice, iar tehnologiile disruptive, cum ar fi AI-ul și cercetările biologice, progresează mai rapid decât pot ține pasul măsurile de siguranță concepute pentru ele.” Ea a subliniat că menținerea aceleiași setări ca și în anul precedent nu indică o perioadă de stabilitate în lume.

Bronson a menționat îngrijorările legate de situația din Ucraina, unde încheierea durabilă a conflictului pare îndepărtată, iar folosirea potențială a arsenalului nuclear de către Rusia rămâne o amenințare serioasă. Referitor la Fâșia Gaza, ea a subliniat că acțiunile Israelului, în calitate de putere nucleară, sunt semnificative în discuția cu privire la Ceasul Apocalipsei, având în vedere riscul unei escaladări a conflictului în întreaga regiune.

Ceasul simbolic al Apocalipsei a fost creat în 1947 de experții care lucrau la Proiectul Manhattan, fiind poziționat inițial la ora 23:53:00. De atunci, poziția sa a fost ajustată în fiecare an în funcție de amenințările globale semnificative.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel