Sari la conținut

Avertismentul experților: Nu spălați carnea de pui înainte de gătit! Riscuri majore pentru sănătate

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Se spală carnea de pui înainte de gătit? Categoric nu, spun specialiștii. Pe TikTok, Reddit și X, unii oameni susțin că este bine să clătiți carnea crudă de pui, spunând că acest lucru ajută la îndepărtarea bacteriilor nocive care ar putea fi pe carne.

Cu toate acestea, agențiile de sănătate spun că această practică nu servește la nimic. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC), spălarea puiului nu este doar inutilă ci chiar contraindicată.

Nu doar că nu este necesar să spălați carnea de pui, dar acest lucru ar putea provoca mai mult rău decât bine, a declarat dr. Darin Detwiler, autor, consultant și profesor de politică alimentară la Colegiul de Studii Profesionale al Universității Northeastern, SUA, pentru Health.

„Spălați carnea de pui înainte de gătit? Tot ce faceți este să contaminați restul bucătăriei cu agenți patogeni. De fapt, nu faceți nimic care să adauge valoare siguranței alimentare,” a precizat expertul.

Gătirea puiului crud este cea mai sigură modalitate de a evita bolile provocate de consumul de alimente contaminate. CDC estimează că aproximativ un milion de americani se îmbolnăvesc în fiecare an din cauza cărnii de pasăre contaminată; Salmonella este cea mai mare preocupare în ceea ce privește aceste boli provocate de consumul de alimente.

Nu spălați carnea crudă! Bacteriile mor în timpul gătitului

Aproximativ 1 din 25 de pachete de pui este contaminat cu Salmonella, conform estimărilor CDC.

Deși nu toate aceste îmbolnăviri pot fi atribuite cărnii de pui, Salmonella cauzează aproximativ 1,35 milioane de infecții, 26.500 de spitalizări și 420 de decese anual în SUA – mai mult decât orice altă bacterie.

O infecție cu Salmonella poate provoca între patru și șapte zile de diaree, febră și dureri abdominale. Dar în cazuri rare, bacteriile pot ajunge în alte părți ale corpului, cum ar fi sângele, articulațiile sau creierul, și pot provoca boli grave.

Deși este de înțeles de ce oamenii ar vrea să ia măsuri de precauție – cum ar fi spălarea puiului – pentru a evita infectarea cu Salmonella, clătirea puiului nu va ucide niciun agent patogen, a spus Detwiler.

„De obicei, oamenii cred că pot spăla bacteriile, dar este mult mai sigur să le ucizi în timpul gătirii”, a declarat Ciara Lundy, RDN, dietetician clinic intern la Mayo Clinic din Arizona, pentru Health. „Dacă gătesc puiul la 165 de grade, atunci ar trebui să moară toate bacteriile.”

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel