miercuri, mai 31, 2023

În ultimii ani, fermierii se confruntă cu un fenomen care alterează în mod subtanțial recoltele. Acest lucru ar putea duce la scumpirea treptată a alimentelor care folosesc materia primă afectată.

Este vorba despre secetă, un fenomen care afectează cel mai mult agricultura. Lipsa de apă reduce calitatea și cantitatea recoltelor sau, în cazuri mai grave, compromite întreaga plantație.

Te-ar mai interesa: Dr. Alina Tănase: Cancerele de sânge se vindecă. F...

Experții susțin că țara noastră ar putea fi din nou lovită de o secetă severă, din cauza precipitațiilor puține din această iarnă, dar și a lipsei unei infrastructuri moderne de irigații. Fermierii spun că este nevoie de măsuri urgente pentru a opri acest fenomen, dar și pentru sprijinirea agricultorilor afectați de secetă.

Seceta, fenomenul care afectează recolta

Apa puțină strânsă în sol din timpul iernii a afectat culturile însămânțate în toamnă. Pe unele suprafețe vor fi reînființate alte culturi, însă sute de hectare ar putea rămâne ogor negru, după cum explică Ticu Costandache, directorul Direcției pentru Agricultură Vrancea.

Te-ar mai interesa: Niciun medic de familie pentru 12 localități buzoi...

Anul agricol în care suntem va fi un an dificil. În ultimele șase luni nu cred că am avut mai mult de 40 de litri de apă pe metru pătrat. Cred că din august nu au mai fost ploi abundente.

Avem culturi de grâu care sunt răsărite neuniform, altele – în curs de răsăsire; rapiță – avem o suprafață mică, dar nu cred că vor rămâne cu tot ce s-a plantat în toamnă, din cauza secetei.

Te-ar mai interesa: Cât de periculoasă este alergia la ambrozie. Român...

În ce privește însămânțările din primăvară, fermierii sunt reținuți. Dacă nu o să avem precipitații, s-ar putea să meargă pe ogor negru, să nu cultive, pentru a nu face investiții și a pierde banii pe care îi introduc în sol”, explică Ticu Costache, potrivit RRA.

Reporter: În lipsa unui sistem de irigații funcțional la nivel de județ, cu puțin peste 1% din suprafața totală de teren arabil din Vrancea a fost irigată anul trecut.

Te-ar mai interesa: LISTA spitalelor ce vor asigura urgenţele pe 1 şi ...

„Noi, în Vrancea, avem posibilitatea de a iriga 30.000 de hectare,d ar această suprafață nu este irigată în totalitate. Anul trecut s-a irigat cred că 10% din suprafață”, adaugă Ticu Costache.

Înainte de finalizarea Planului Național de redresare și Reziliență, s-a discutat în Vrancea și despre alocarea unor sume importante pentru finalizarea celui mai mare proiect de irigații din România –

Te-ar mai interesa: O nouă metodă revoluţionară de tratare a bolnavilo...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private