Sari la conținut

Avertismentul medicilor: Persoanele alergice sunt în mare pericol!

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un alergen periculos pune în pericol persoanele sensibile, în această perioadă. Medicii alergologi atrag atenția că ambrozia  este in plin sezon de inflorire. Chiar daca anul acesta comparativ cu anii precedenti, focarele de ambrozie sunt mai putine, specialistii recomanda sa fim prudenti si vin cu un sir de recomandari pentru a trece mai usor peste aceasta perioada.

Ambrozia polenizeaza in perioada iulie-septembrie, iar in anii cand avem parte de o toamna lunga si calda, acest proces poate dura pana la sfarsitul lunii octombrie. In orase, granulele de polen sunt si mai agresive din motiv ca se lovesc de blocuri si raman la sol, iar cantitatea mare de dioxid de carbon determina planta sa produca o cantitate si mai mare de polen. Persoanele alergice la ambrozie se pot confrunta cu simptome severe, care le afecteaza calitatea vietii.

”Vorbim de nas infundat, accese de stranut care pot ajunge si pana la 20-30 de ori, rinoree apoasa, transparenta, fara miros si pruritul in regiunea nasului. Pacientul poate sa relateze ca are prurit in regiunea ochilor, hiperlacrimatie, inrosirea ochilor,” a declarat dr. Cristina Toma, medic alergolog, pentru stirileprotv. 

Autoritățile iau măsuri pentru combaterea răspândirii ambroziei

Persoanele alergice trebuie sa fie receptive la aparitia acestor simptome, iar in cazul in care se agraveaza adresati-va de urgenta la medic. Specialistii vin cu sfaturi pentru cei alergici, asa incat sa treaca mai usor peste aceasta perioada.

„Sunt masuri generale precum evitarea contactului la maxim posibil cu polenul de ambrozie, asta insemnand ca trebuie sa evitam zonele unde creste ambrozia, sa petrecem cat mai putin timp afara si sa purtam masca care ne protejeaza de actiunea acestui polen, ar fi bine masca sa fie umezita, sa inchidem geamurile in casa si sa folosim mai mult aer conditionat cu filtru,” recomandă medicul alergolog.

Autoritatile atentioneaza proprietarii de terenuri, precum si cetatenii sa elimine ambrozia in zonele unde aceasta se dezvolta, in caz contrar ar putea risca sanctiuni. De asemenea oamenii sunt indemnati sa apeleze la ajutorul angajatilor intreprinderii municipale “Spatii Verzi” pentru a combate raspandirea plantei.

”Incepand cu primavara fiecarui an intreprinderea face o evaluare a suprafetelor unde sunt posibile focare de ambrozie. Dupa aceasta analiza noi constatam unde intervenim. In prima faza, sfarsitul lui mai inceputul lui iunie noi intervenim cu combaterea chimica pentru ca planta ambroziei este foarte sensibila la ierbicidele care sunt disponibile in Republica Moldova, dupa care pe parcursul anului noi monitorizam toate locurile posibile unde poate sa apara,” a explicat Vitalie STARADUB, SEF SECTIE INSPECTORAT I.M AGSP.

Anul acesta, in comparatie cu anii precedenti raspandirea ambroziei este mult mai mica. Specialistii spun ca au influentat actiunile de combatere care au fost aplicate anii trecuti, dar si lipsa precipitatiilor din acest an.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel