Sari la conținut

Avertismentul medicilor: risc de infarct și AVC de la paracetamol în cazul acestei categorii de persoane

Din cuprinsul articolului

Riscuri paracetamol. Persoanele care suferă de hipertensiune arterială și care iau în mod regulat paracetamol prezintă un risc crescut de boli de inimă și accident vascular cerebral, sugerează un nou studiu.

Cercetătorii spun că pacienții cărora li se prescrie paracetamol, utilizat de obicei pentru dureri cronice, ar trebui să primească cea mai mică doză eficientă și pentru cel mai scurt timp.

Noua cercetare indică faptul că efectul asupra tensiunii arteriale este similar cu antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, folosit pentru durere cronică, dar care crește tensiunea arterială și riscul de boli de inimă.

Astfel, creșterea tensiunii arteriale ar putea crește și riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral cu aproximativ 20%, spun experții.

Ei sugerează că studiul ar trebui să conducă la o revizuire a prescripțiilor de paracetamol pe termen lung la pacienți – în special la cei cu această afecțiune sau cei cu risc deosebit de boli de inimă sau accident vascular cerebral.

Avertismentul medicilor

„Acest studiu arată clar că paracetamolul – cel mai folosit medicament din lume – crește tensiunea arterială, unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacuri de cord și accident vascular cerebral. Medicii și pacienții împreună ar trebui să ia în considerare riscurile versus beneficiile prescrierii de paracetamol pe termen lung, în special la pacienții cu risc de boli cardiovasculare”, a declarat profesorul James Dear, președintele personal de farmacologie clinică la Universitatea din Edinburgh.

Studiul a constatat că, după ce oamenii au încetat să ia medicamentul, tensiunea arterială a revenit la nivelul la care era la începutul studiului, sugerând că medicamentul a crescut-o.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel