joi, iunie 1, 2023

Un consum mai mare de alimente ultraprocesate poate fi legat de un risc crescut de a dezvolta și de a muri din cauza cancerului, sugerează un studiu condus de Imperial School of Public Health 

Cercetătorii de la Imperial’s School of Public Health au realizat cea mai cuprinzătoare evaluare de până acum a asocierii dintre alimentele ultraprocesate și riscul de a dezvolta cancer. Alimentele ultraprocesate sunt produse alimentare care au fost puternic procesate în timpul producției lor, cum ar fi băuturile gazoase, pâinea ambalata produsă în masă, multe preparate gata preparate și majoritatea cerealelor pentru micul dejun.

Te-ar mai interesa: Ministerul Sănătății vrea să-i facă medici de fami...

Alimentele ultraprocesate sunt adesea relativ ieftine, convenabile și puternic comercializate, adesea ca opțiuni sănătoase. Dar aceste alimente sunt în general cu cantități mari de sare, grăsimi, zahăr și conțin aditivi artificiali. În prezent, este bine documentat că acestea sunt legate de o serie de rezultate precare în sănătate, inclusiv obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

Primul studiu de acest gen din Marea Britanie a folosit înregistrările Biobank din Regatul Unit pentru a colecta informații despre dietele a 200.000 de participanți adulți de vârstă mijlocie. Cercetătorii au monitorizat sănătatea participanților pe o perioadă de 10 ani, analizând riscul de a dezvolta orice cancer în general, precum și riscul specific de a dezvolta 34 de tipuri de cancer. De asemenea, au analizat riscul ca oamenii să moară din cauza cancerului.

Te-ar mai interesa: Atenţie la bacteria ucigaşă care nu poate fi distr...

Studiul a constatat că un consum mai mare de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc mai mare de a dezvolta cancer în general, și în special cu cancerul ovarian și al creierului. De asemenea, a fost asociat cu un risc crescut de a muri din cauza cancerului, mai ales cu cancerul ovarian și mamar.

Pentru fiecare creștere cu 10% a alimentelor ultraprocesate din dieta unei persoane, a existat o incidență crescută de 2% pentru cancerul în general și o creștere cu 19% pentru cancerul ovarian în special.

Te-ar mai interesa: Horoscopul de 1 iunie aduce doar vești bune. 4 zod...

Fiecare creștere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate a fost, de asemenea, asociată cu o creștere a mortalității pentru cancer în general cu 6%, alături de o creștere de 16% pentru cancerul de sân și o creștere de 30% pentru cancerul ovarian.

Aceste legături au rămas după ajustarea pentru o serie de factori socio-economici, comportamentali și dietetici, cum ar fi statutul de fumat, activitatea fizică și indicele de masă corporală (IMC).

Te-ar mai interesa: Semne ale cancerului de piele pe care trebuie să l...

Medicul Cătălin Costovici a explicat de ce ar trebui să nenunți la carnea procesată, care este extrem de nocivă pentru pentru sănătate, potrivit stirilekanald.ro.

”Carnea procesată trebuie să dispară din alimentația oricăruia dintre noi: salamurile, cârnații, crenvurștii, parizerul, mezelurile cu carnea mărunțită. Este cea mai nenorocită, e otravă, pentru că procesarea în sine înseamnă și niste stabilizatori, coloranți, celebrele E-uri. Iar efectul lor e cumulativ în timp și, în zeci de ani, aceste efecte sunt otravă pe pâine”, a atras atenția medicul Costovici.

Te-ar mai interesa: Cele mai nocive obiceiuri care îmbolnăvesc glanda ...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private