Sari la conținut

Avertismentul pneumologilor: unul din 15 români riscă să fie diagnosticat cu cancer pulmonar

radiografie
Sursă foto: E-health
Studiu: medicii umani depășesc inteligența artificială

4 din 10 dintre pacienţi diagnosticați cu cancer pulmonar au vârste cuprinse între 45 și 65 de ani, un segment de populație activă, iar 3 din 4 pacienți cu cancer pulmonar sunt depistați în stadii avansate ale bolii.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara, Centrul de Oncologie Oncohelp și MSD România anunță lansarea inițiativei #GrijădePlămâni, o campanie de conștientizare a simptomelor cancerului pulmonar și a factorilor de risc asociați celui mai frecvent tip de cancer din România și cu cea mai ridicată mortalitate.

Cancer pulmonar: campania de informare #GrijădePlămâni

Proiectul pune bazele unei intervenții educaționale pentru populație susținute de: FABC, centre medicale cu reputație pe plan național (Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu Bucureşti, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, Centrul de Oncologie Oncohelp), Societatea Națională de Medicina Familiei și MSD România și include lansarea unei platforme digitale de informare a publicului,  https://grijadeplamani.ro, care oferă detalii esențiale despre factorii de risc ai cancerului pulmonar și abordează miturile privitoare la această afecțiune.

Factorii de risc care duc la apariția cancerului pulmonar

Peste 12.000 de români sunt diagnosticați, anual, cu cancer pulmonar. Este cel mai ridicat dintre toate tipurile de cancer și majoritatea cazurilor sunt diagnosticate în stadii avansate de boală.

Riscul de boală crește cu vârsta, fiind mai mare după 55 de ani, însă boala nu ocolește adulții mai tineri. Îmbolnăvirile bărbaților sunt de circa 3 ori mai numeroase decât la femei.

O mai bună înțelegere a factorilor ce pot duce la apariția acestui tip de cancer, precum și recunoașterea semnelor asociate cancerului bronho-pulmonar pot crește șansele ca pacienții să se prezinte la medic și să le fie depistată din timp boala.

„Diagnosticarea precoce este esențială, iar aceasta este influențată de creșterea nivelului de cunoștinte privind simptomele acestei boli tăcute și extrem de grave.

Într-un studiu în care FABC a colaborat, s-a dovedit că nivelul de cunoaștere a simptomelor cancerului pulmonar este scăzut în România.

Trebuie să ne conjugăm eforturile pentru a crește gradul de conștientizare a populației privind simptomele și importanța prezentării cât mai urgente la medicul de familie, urmând ca, în pasul următor, sistemul de sănătate să își facă datoria pentru accelerarea diagnosticului și alocarea resurselor eficiente pentru tratament”, afirmă Cezar Irimia, Președinte FABC.

Cancerul pulmonar principala cauză de deces în rândul bărbaților

Cancerul pulmonar se situează pe primul loc, atât ca număr de cazuri, cât și ca număr de decese în rândul bărbaților și devine o cauză frecventă de mortalitate în rândul femeilor, situându-se pe locul patru, după cancerul de sân, cancerul colorectal și cancerul de col uterin.

„Complexitatea cazurilor de cancer pulmonar pe care noi le diagnosticăm este destul de mare, având în vedere că pacienții nu recunosc simptomele și de adresează târziu medicului.

Trebuie să avem în vedere să reducem la minimum posibil durata traseului pacientului de la primele simptome până la diagnosticul de certitudine.

În spitalul Victor Babeș am reușit să avem o echipă completă și complexă de diagnostic. Din aceasta fac parte medicul pneumolog, un specialist în genetică medicală, un anatomopatolog și un medic specializat în biochimie pentru diagnosticul molecular. Astfel,  putem integra informația și putem  oferi evaluarea pe care trebuie să o aibă un pacient oncologic”, a precizat prof. univ. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumologie, manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș.

Grad scăzut de cunoaștere a riscurilor bolii și a simptomelor

Cancerul pulmonar este o  afecțiune silențioasă, simptomele devenind evidente când afecțiunea s-a extins deja. Cercetările efectuate pe plan local arată că există un grad scăzut de cunoaștere a riscurilor bolii și a simptomelor, ceea ce conduce la prezentarea întârziată la medic.

cancer pulmonar
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

De aceea este foarte important să fim atenți încă de la primele semne – tusea care durează peste 3 săptămâni, tusea cu sânge sau respirația îngreunată sunt primele semne care trebuie să ne trimită la medicul de familie.

„În cancerul pulmonar, simptomele apar tardiv, de aceea există o rată ridicată a mortalităţii prin cancer pulmonar: 90% dintre cazuri sunt diagnosticate în stadii inoperabile.

De aceea este greu de diagnosticat precoce deoarece pacientul se prezintă târziu la consultaţia medicală fiind necesară o modificare şi o conştientizare a populaţiei de a se adresa mai timpuriu la medical de familie, atunci când simptomatologia este minoră sau absentă.

Rolul medicului de familie în identificarea factorilor de risc este esenţial în screeningul cancerului bronhopulmonar”, completează dr. Mihai Iacob, preşedintele Societăţii Timiş de Medicina Familiei, vicepreşedinte SNMF.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel