Sari la conținut

Avertismentul specialiştilor: O boală CARDIACĂ poate rămâne ascunsă la mulţi adulţi. Mergeţi preventiv la medic!

Boli cardiace
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Raport devastator despre sănătatea cardiovasculară în SUA

Un nou studiu sugerează că mulți adulți ar putea avea o boală cardiacă latentă înainte de apariția simptomelor. Potrivit specialiştilor, bolile de inimă ar putea să se dezvolte mai devreme în viață, dar să rămână ascunse.

Concluzia reiese dintr-un nou studiu efectuat pe mai mult de 9.000 de persoane din Danemarca și apărut în revista de specialitate Annals of Internal Medicine.

Astfel, s-a constatat că aproape jumătate dintre participanții la studiu prezentau semne de boală coronariană (ateroscleroză coronariană). „Ateroscleroza coronariană obstructivă este asociată cu un risc de peste 8 ori mai mare de infarct miocardic, cunoscut colocvial sub numele de atac de cord”, relatează Healthline, citată de 360medical.ro.

Cercetătorii au declarat că au descoperit o rată ridicată de ateroscleroză coronariană obstructivă fără simptome. Potrivit Centrelor pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC), din Statele Unite, boala este cauzată atunci când placa de aterom (lipoproteine ​​cu densitate scăzută – colesterol LDL, sau colesterol „rău”) se acumulează în arterele care alimentează inima cu sânge. Acumularea plăcii poate provoca un infarct miocardic.

Cercetătorii spun că studiul dovedește cât de importantă este monitorizarea problemelor de sănătate și depistarea timpurie, deoarece problemele cardiace pot începe cu ani de zile înainte de apariția bolii.

În cadrul studiului, participanții au fost evaluați cu ajutorul angiografiei prin tomografie computerizată (CTA) pentru a diagnostica ateroscleroza coronariană obstructivă. Mai mult de jumătate, 54%, nu prezentau ateroscleroză coronariană subclinică; 46% o aveau, care includeau 36% cu boală neobstructivă și 10% cu boală obstructivă.

„Părerea mea despre acest studiu este că el confirmă ceea ce știm deja. Acest proces începe devreme și se poate face cunoscut în multe feluri”, a declarat dr. Elizabeth Klodas, director medical al unei clinici americane pentru scăderea colesterolului, care nu a fost implicată în studiu. „Aș spune că acest studiu este valoros. Are tot sensul din lume să începem prevenția din timp. Nu așteptați”, a îndemnat medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel