Din cuprinsul articolului
După mai mulți ani, românii au parte de un Crăciun veritabil, cu ninsori, viscol și temperaturi sub zero grade Celsius, inclusiv în Capitală. De altfel, medicii au observat că sărbătorile de Iarnă și în special în perioada Crăciunului ascunde un pericol grav. Lunile de iarnă sunt cunoscute sub numele de „sezonul atacurilor de cord”, când numărul deceselor cauzate de infarct crește alarmant.
Această ipoteză este susținută si de renumitul medic ATI Tudor Ciuhodaru, potrivit căruia zilele dintre Crăciun și Anul Nou sunt recunoscute drept intervalul cu cele mai multe evenimente cardiace grave.
„Este recunoscută drept perioadaa infarcturilor. Cele mai multe se petrec în perioada dintre Crăciun și Anul Nou. Frigul de afară este un factor favorizant. Fiecare grad sub zero înseamnă o creștere a riscului de infarct cu aproximativ 2%, în special în cazul persoanelor cu probleme cardiace sau care știu că sunt predispuse”, a avertizat medicul, într-o intervenție la Realitatea TV.

Atenție la excesele alimentare!
Ciuhodaru subliniază că, pe lângă temperaturile scăzute, și excesele alimentare și alcoolice specifice sărbătorilor pot contribui la declanșarea unor probleme grave de sănătate. „Evident, excesele alimentare și alcoolice pot contribui din plin la apariția unor probleme de sănătate. De aceea, este bine să dăm dovadă de cumpătare”, recomandă medicul ATI.
Specialiștii recomandă persoanelor cu afecțiuni cardiace să evite expunerea prelungită la frig, efortul intens și mesele foarte bogate, iar la primele simptome să solicite imediat ajutor medical de specialitate.
Potrivit Asociației Americane a Inimii (American Heart Association) că mai multe persoane mor din cauza atacurilor de cord în ultima săptămână a lunii decembrie decât în orice altă perioadă a anului. Sărbătorile de sfârșit de an pot aduce factori de stres financiar, emoțional sau psihologic. Singurătatea și durerea pot fi, de asemenea, un factor declanșator al atacurilor de cord în perioada sărbătorilor.
Simptomele pot fi insidioase și confundate cu supraalimentarea. Cardiologii recomandă să fiți foarte atenți la următoarele simptome: presiune în piept, durere la nivelul maxilarului, gâtului, brațului sau spatelui, dificultăți de respirație, greață, vărsături și leșin. Identificarea și detectarea timpurie permit intervenția rapidă și cresc probabilitatea de supraviețuire fără sechele, explică medicii.

