vineri, martie 24, 2023

Petrică Mîțu Stoian a murit sâmbătă seară, la scurt timp după ce a fost transferat la spital de la clinica privată de rcuperare post Covid unde era internat. Înainte de a i se face rău, artistul făcuse o procedură cu oxigen hiperbaric, procedură care e posibil să fi pus o presiune prea mare pe plămânii afectați de boală, spun medicii.

Managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, Beatrice Mahler, a comentat cazul morţii îndrăgitului artist Petrică Mîţu Stoian. Medicul a venit cu o serie de recomandări pentru pacienţii care fac recuperare post-COVID, în cazul artistului terapia hiperbară, care poate pune presiune pe un plămân epuizat după boală.

Te-ar mai interesa: Cât de periculoși sunt polipii de colon? Ce trebui...

Plămânii cu sechele post Covid nu suportă presiuni mari

„Orice persoană care se prezintă la spital şi moare în 24 de ore este absolut obligatoriu ca autopsia să se facă la Institutul de Medicină Legală pentru a evidenția cu exactitate cauzele pentru a face teste toxicologice şi alte analize pe care noi în spitale nu le facem”, recomandă medicul Beatrice Mahler.

Întrebată dacă îi putea pune artistului Petrică Mîţu Stoian în pericol viaţa terapia hiperbară, medicul a precizat că persoanele care au trecut prin COVID trebuie să manifeste atenție pentru că „rămân cu sechele pulmonare şi au nevoie de o recuperare treptată a funcției pulmonare”.

Te-ar mai interesa: Testul de sânge care ar putea detecta boala Alzhei...

„Trebuie să ne imaginăm cu toții că un plămân care are aspect de burete. Când trece prin COVID se transformă într-un plămân cu aspect de fagure de miere, cu aspect rigid, un plămân care nu suportă presiuni importante, un plămân care trebuie reobișnuit să respire şi reobișnuit cu eforturi„, spune medicul Beatrice Mahler.

O complicație COVID despre care se vorbeşte foarte puţin este trombembolism pulmonar

Întrebată cum explică tusea cu sânge pentru pacienţii care fac recuperare post COVID, medicul a reamintit de o complicație a bolii despre care se vorbeşte foarte puţin şi anume trombembolism pulmonar.

Te-ar mai interesa: Ce risc ai să faci infarct? Un indiciu vital poate...

Reamintim că artistul Petrică Mîţu Stoian era internat la o clinică privată de lângă Sasca Montană, 100 de kilometri de Reșița, acolo unde făcea terapie hiperbară. Prin apel la 112 s-a solicitat de urgenţă un echipaj medical pentru tuse cu sânge.

„Post-COVID mai există o complicație care din păcate este prezentă şi se vorbeşte foarte puţin şi anume riscul trombembolism pulmonar. Avem o boală a vaselor, o boală care este prezentă în COVID şi care duce la coagularea sângelui în vase, care nu apare în timpul internării. Poate să apară şi la câteva zile după externare şi se manifestă printr-o scădere bruscă a oxigenului, prin expectorație cu sânge, prin stare generală alterată. Din păcate, la o parte din aceşti pacienți, dacă tromboza este importantă pe vasele de sânge pacientul nu ajunge să beneficieze de tratament şi decedează”, a explicat medicul Beatrice Mahler la Antena 3.

Te-ar mai interesa: Avortul ar putea fi decontat de stat. Care sunt co...

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private