Sari la conținut

Avertizare! Aceste alimente din magazine sunt contaminate cu substanțe toxice

Woman checking food labelling in supermarket

Organizația non-guvernamentală Foodwatch a tras marți un semnal de alarmă în privința contaminării chimice a produselor alimentare curente, cum ar fi pastele făinoase sau orezul, de la ambalajele cartonate și a cerut autorităților competente să impună noi reguli, scrie 7sur7.be.

„Uleiuri derivate din hidrocarburi se regăsesc în alimente consumate pe scară largă, ca pastele făinoase, lintea, cerealele, biscuiții sau orezul”, a afirmat la o conferință de presă Ingrid Kragl, director de comunicare la Foodwatch Franța.

„Aceste uleiuri conțin substanțe toxice, iar industria alimentară trebuie să reacționeze punând bariere între ambalajele cartonate și conținuturile alimentare”, a afirmat Kragl, prezentând o anchetă asupra unui număr de 42 de produse comune în Franța, cumpărate din diferite supermarketuri.

Potrivit Foodwatch, contaminarea cu aceste „uleiuri minerale” a alimentelor ambalate se datorează mai multor factori: cartonul reciclat, cartonul nereciclat, dar contaminat de mediul exterior și de reziduuri ale produselor de lubrifiere de pe mașini în timpul procesului de fabricare.

„Ambalajele reciclate rămân totuși una din principalele surse de contaminare”, afirmă ONG-ul. Acest lucru se explică prin acumularea de cerneluri și alte substanțe, cum ar fi solvenții.

Sunt aduse în discuție două categorii de uleiuri: MOAH (mineral oil aromatic hydrocarbons), suspectate că ar fi cancerigene și mutagene, și MOSH (mineral oil saturated hydrocarbons). În prezent nu există vreo reglementare în privința cantităților acceptabile din aceste uleiuri minerale în produsele alimentare.

Însă Agenția sanitară europeană (EFSA) arăta într-un aviz din 2012 că expunerea la aceste substanțe prin intermediul alimentelor constituie o „potențială preocupare”.

Foodwatch solicită stabilirea unor praguri limită pentru fiecare substanță și chiar o toleranță zero față de MOAH. ONG-ul, care lansează o petiție în acest sens, cere ca producătorii să pună și „bariere eficiente” pentru a evita fenomenul de „migrație” din carton în produsele alimentare, încheie 7sur7.be.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel