Sari la conținut

Avertizare pentru cei care dorm mai puțin de șapte ore pe noapte: Somnul este vital

insomnie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cum să faci față trezirii nocturne?

Avertizare pentru cei care dorm mai puțin de șapte ore pe noapte. Somnul este vital pentru sănatatea fizică și psihică. Potrivit medicilor, repausul nocturn îmbunătățește calitatea vieții. Odihna ajuta la întărirea și menținerea sistemului imunitar puternic.

Potrivit specialiștilor, Insomnia avea consecințe serioase asupra funcționării organismului uman. Somnul ne influențează aspectul fizic,, mental și emoțional, felul în care ne simțim și randamentul pe care îl avem în a face ceea ce ne-am propus.

Somnul este vital pentru nivelul de energie

Somnul insuficient afectează totul, de la memorie la funcția cognitivă, nivelul de stres, bunăstarea emoțională, pielea și, bineînțeles, sănătatea generală.

Experții spun că aproximativ 70% din hormonul de creștere este produs în timpul somnului profund, care nu este responsabil doar pentru sănătatea pielii, ci și pentru fiecare celulă din organism. Dacă somnul nu este suficient pentru a asigura recuperarea, este probabil să vă treziți obosiți și epuizați.

Atunci când dormim, creierul nostru este „detoxificat” de o neurotoxină care poate provoca afectarea gândirii și a funcțiilor mentale, pierderea memoriei și chiar boala Alzheimer.

Dacă dormi mai puțin de șapte ore pe noapte, cortizolul, hormonul stresului, poate crește cu până la 37%, provocând anxietate și îngrijorare, mai spun medicii, potrivit Pro News.

Risc de boli cardiovasculare

Efectele pe termen lung ale somnului insuficient sunt și mai grave: o creștere cu 45% a riscului de boli cardiovasculare, de diabet de tip 2 și de tulburări de anxietate.

Din fericire, există pași simpli pe care îi puteți face pentru a vă pregăti corpul pentru un somn adecvat și de calitate:

  • Un supliment de magneziu  vă ajută să vă relaxați și să dormiți.
  • De asemenea, puteți bea ceai de mușețel, în timp ce este necesar să vă țineți departe de orice dispozitiv electronic care emite lumină albastră, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele și televizorul.
  • Fixează ora de culcare și ora de trezire.
  • Dacă aveți obiceiul de a face sieste, nu depășiți 45 de minute de somn în timpul zilei.
  • Evitați ingestia excesivă de alcool cu 4 ore înainte de culcare și nu fumați.
  • Evitați cofeina cu 6 ore înainte de culcare. Aceasta include cafeaua, ceaiul și băuturi acidulate, precum și ciocolata.
  • Evitați alimentele grele, condimentate sau cu zahăr, cu 4 ore înainte de culcare. O gustare ușoară înainte de culcare este acceptabilă.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel