Sari la conținut

Avertizare urgentă de căldură: vă rugăm să băgați animalele de companie în casă în timpul temperaturilor ridicate

Soarele strălucește cu putere, iar în România se așteaptă temperaturi de peste 40 de grade. În timp ce mulți oameni se bucură de vremea însorită, câinii, pisicile și caii au nevoie acum de o protecție specială și de atenția sporită a noastră, a oamenilor.

Circulația sanguină și temperatura corporală a animalelor sunt foarte sensibile la aceste condiții. Câinii pot atinge ușor temperaturi ridicate, pentru ca nu pot transpira prin piele. Și caii sunt afectați de căldură – pielea neagră lucioasă sau albă face ca animalele să fie sensibile la soare, putând suferi insolații sau șocuri termice.

Lucrătorii de teren de la PETA helps Romania și cei de la EDUXANIMA găsesc adesea câini ținuți în lanț în aer liber sau închiși în cuști, la aceste temperaturi ridicate, deși acest lucru le pune viața în pericol și, prin urmare, încalcă legea. În fiecare an, multe patrupede mor din cauza căldurii și a lipsei de apă. Din acest motiv, organizațiile cer tuturor stăpânilor de câini să-și aducă prietenii cu patru picioare în siguranță și să-i bage în casă, în special în zile atât de călduroase.

Jana Hoger, referent de specialitate în domeniul animalelor de companie la PETA, ne dă următoarele sfaturi:

Țineți animalele în interior, în special la aceste temperaturi. Deoarece câinii au puține glande sudoripare și se răcesc în principal prin gâfâit, căldura excesivă din mașină le provoacă rapid leziuni ireparabile ale organelor sau chiar stop cardiac! Oricine vede animale aflate în primejdie și nu le poate ajuta, trebuie să noteze locul în care se află acestea și să ceară imediat ajutor urgent la poliția locală.

Când sunt temperaturi ridicate, câinii și alte animale nu trebuie lăsate în nici un caz în mașină. Oricine vede un câine încuiat în mașină trebuie să sune imediat la poliție. Dacă animalul este în pericol de moarte, trebuie făcut totul necesar pentru a-i salva viața.

Evitați să vă plimbați pe trotuare și străzi unde temperaturile ating valori ridicate. Solul cald poate provoca dureri, arsuri și leziuni permanente labei câinilor. Ori de câte ori este posibil, mergeți cu prietenii dvs. cu patru picioare pe iarbă și evitați plimbările la prânz. Nu ieșiți la plimbare când este foarte cald – câinii tind să meargă până leșină înainte de a renunța. Iar dacă se ajunge acolo, ar putea fi prea târziu să-l salvați.

În ceea ce privește animalele rumegătoare, este esențial să aibă un adăpost umbros și bine aerisit, care să le poată proteja de soare. Dacă este disponibil un grajd răcoros, în care animalele au spațiu suficient, poate fi mai bine să le lăsați înăuntru în zile foarte calde, cel puțin în timpul prânzului.

Pericol de moarte: recunoașterea primelor simptome de șoc termic

Semnele de supraîncălzire la câine sunt gâfâitul puternic și apatia, iar uneori nervozitate.

Un câine care gâfâie puternic, se împleticește, are limbă întunecată sau ochii sticloși și vărsături este posibil să fi suferit deja un șoc termic și să se afle în pericol ridicat de moarte. În acest caz trebuie luate următoarele măsuri de prim ajutor: duceți animalul supraîncălzit imediat la umbră. Răciți corpul animalului cu apă la temperatura corpului sau ușor răcită. Apa de băut nu trebuie să fie foarte rece. În continuare, animalul trebuie dus imediat la veterinar, chiar dacă starea lui s-a îmbunătățit aparent ca urmare a măsurilor de prim ajutor.

Dacă un cal începe subit să transpire foarte tare fără un motiv aparent, corpul începe să i se relaxeze și, în cel mai rău caz, începe să se împleticească, este posibil să fi suferit un șoc termic. În acest caz, trebuie chemat imediat medicul veterinar.

Ca măsură de prim ajutor, proprietarul calului trebuie să-l ducă imediat într-un loc la umbră și bine aerisit și să răcească animalul cu apă, începând de la picioare. Compresele reci pot fi și ele utile.

PETA are ca motto:

Animalele nu există pentru ca noi să experimentăm cu ele, să le mâncăm, să ne îmbrace, să ne distreze sau să le putem exploata în alt mod. Organizația noastră luptă împotriva specisismului: viziunea asupra lumii care clasifică ființele umane ca fiind superior tuturor celorlalte ființe vii.

Mai multe informații: PETA.de/PETA-Helps-Romania

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel