luni, ianuarie 18, 2021
Elena Oceanu

În perioada Sărbătorilor de iarnă suntem mai predispuși să murim decât în orice altă perioadă a anului, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii americani au examinat certificatele de deces dintre 1979 si 2004 și au descoperit că începând cu ajunul Crăciunului, timp de 2 săptămâni, se înregistrează o creștere a numărului de decese.

Printre cauzele deceselor se numără problemele de circulație, bolile respiratorii, cancerul și cauzele naturale.

Un alt studiu realizat în Marea Britanie a dezvăluit că persoanele care ajung la spital de Crăciun sunt mai predispuse să moară decât în alte zile.

“Acest lucru nu este ]ntAmplator”, a spus David Phillips, profesor de sociologie la Universitatea San Diego și conducătorul studiului. “Am analizat toate tipurile de cauze și, pentru aproape fiecare în parte, am descoperit o creștere a numărului de decese – în special pentru persoanele care mor repede sau ajung decedate la spital”, a completat sociologul. Cercetătorii au analizat aproape 60 de milioane de certificate de deces și au ajuns la concluzia că de sărbători se înregistrează o creștere a numărului de morți de 3% – 9%, în funcție de grupul demografic luat în calcul, sau de 1% – 10%, în functie de cauza mortii.

Una din cauzele acestui fenomen ar fi supraaglomerarea saloanelor de urgență, călătoriile pe timp de iarna și abuzul de alcool. Studiul  a apărut în revista de Social Science & Medicine.