vineri, august 12, 2022

Avocatul Poporului: măsurile Guvernului încalcă flagrant drepturile omului sub pretextul protejării lui

Renate Weber participa la sedinta comuna a comisiilor juridice ale Camerei Deputatilor si Senatului in care este discutata solicitarea Birourilor permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului privind declansarea procedurilor parlamentare de numire a Avocatului Poporului, la Palatul Parlamentului, miercuri, 26 iunie 2019. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Renate Weber a catalogat ca discriminatorie măsura eliminării testelor pe care o aveau la îndemână cei nevaccinați pentru a putea viețui neîngrădiți.

„Cel mai evident lucru care iarăși ne face unicat în toată Uniunea Europeană este faptul că certificatul verde, practic, în România nu mai există”, susține Avocatul Poporului.

„Din momentul în care ai scos posibilitatea testării, asta înseamnă într-adevăr discriminare, că până la acest moment, câtă vreme  lumea se putea testa, aveai de ales între cele trei opțiuni.

Te-ar mai interesa: Urmează un weekend cu furtuni puternice și ploi to...

De aia și-au bătut capul atâta în Parlamentul European, de aia au negociat cu toate statele membre și ăsta este certificatul verde european. Cum numai în România el nu mai este în ordine? Așa cum internările alea obligatorii numai la noi au fost… Este incredibil că la un an și opt luni de când s-a declanșat pandemia asta noi continuăm să avem poziții care ne singularizează în ansamblul statelor Uniunii Europene”, a mai spus Renate Weber.

Premierul Florin Cîțu a explicat decizia CNSU de a nu mai lua în considerare testarea ca excepție de la regulile din timpul stării de alertă atunci când crește rata de infectare peste 6 la mie:

Te-ar mai interesa: Cancerul NU este sfârșit de drum: Feminitate după ...

„Ni se spune de la specialişti că e mai sigură această variantă, cei care sunt testaţi se pot îmbolnăvi şi pot lua şi atunci pot să ajungă în ATI”.

CSNU a decis joi seara ca doar cei care sunt vaccinați sau au trecut prin boală să poată participa la diferite activități în spații închise sau deschise la o capacitate de 50%.

Programul activităților economice este permis până la ora 24:00, iar în weekend, până la ora 22:00, când incidența este între 6 și 7,5 la mie. Când incidența trece de 7,5 la mie, magazinele, restaurantele și alte activități se închid la ora 22.00.

Te-ar mai interesa: Se schimbă legea pentru concediul paternal și inde...

Localitățile cu peste 6 la mie intră în carantină în weekend, când circulația între orele 20:00 și 05:00 se face doar cu declarație pe propria răspundere. Sunt exceptați de la această măsură cei care au schema completă de vaccinare și cei care au trecut prin boală. În localitățile cu rata de infectare peste 7,5 la mie, măsura este valabilă pentru toate zilele săptămânii.

Te-ar mai interesa: MEDIC: Atenție la aceste băuturi! Efecte devastato...

Accesul la restaurante, spectacole, săli de fitness, piscine, locuri de joacă se face doar la 50% din capacitate. Pot intra doar cei care fac dovada vaccinării sau a trecerii prin boală în ultimele 6 luni. Testele COVID nu mai asigură accesul clienților.

Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la această regulă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private