Din cuprinsul articolului
Mulți dintre noi facem o greșeală când vine vorba de păstrarea alimentelor. Păstrăm alimentele în folie de aluminiu înainte de a le pune în frigider. Totuși, experții în siguranța alimentelor avertizează că anumite produse nu ar trebui depozitate astfel, mai ales dacă sunt acide sau sărate, potrivit Southern Living.
Zachary Cartwright, bacteria care poate provoca intoxicații alimentare
Zachary Cartwright, specialist în siguranța și calitatea alimentelor, spune că folia de aluminiu nu oferă o etanșare completă, ceea ce permite pătrunderea aerului și creșterea bacteriilor. Printre acestea se numără Bacillus cereus, care poate provoca intoxicații alimentare, și stafilococii, bacterii care pot produce toxine periculoase chiar dacă alimentele sunt ulterior gătite.
„Folia de aluminiu nu poate oferi o etanșare completă, deoarece permite pătrunderea aerului și creșterea bacteriilor”, explică Zachary Cartwright
Cercetătorii germani au demonstrat că alimentele acide sau sărate pot prelua aluminiu din folie dacă sunt păstrate pe termen lung, chiar și la frigider. În schimb, alimentele uscate și neutre, precum pâinea, prezintă un risc minim de contaminare.
Expunerea îndelungată la aluminiu poate afecta sistemul nervos, circulator și sănătatea oaselor. De aceea, specialiștii recomandă să folosim alternative mai sigure, cum ar fi recipiente din sticlă sau plastic alimentar certificat, în locul foliei pentru depozitarea alimentelor.
Păstrarea necorespunzătoare a alimentelor poate duce la pericole pentru sănătate, inclusiv reacții chimice și contaminare
Potrivit lui Cartwright, aluminiul poate reacționa cu alimente acide (cum ar fi sosul de roșii) sau cu alimente sărate, provocând migrarea aluminiului în alimente. Acest lucru poate modifica gustul produsului și poate crește aportul de aluminiu, care este asociat cu probleme de sănătate dacă este consumat în cantități mari, pe termen lung.
Dacă trebuie să utilizați aluminiul pentru a păstra alimente, limitați perioada la maximum două zile. Evitați să împachetați alimente calde direct în folie. Lăsați mai întâi alimentele să se răcească la temperatura camerei sau răciți-le rapid în frigider. Cartwright recomandă, de asemenea, împachetarea dublă, prin înfășurarea alimentelor într-un strat de folie de aluminiu și apoi într-un strat de folie de plastic.
Modul corect de a păstra în siguranță alimentele
- Răcirea rapidă a alimentelor înainte de depozitare împiedică multiplicarea bacteriilor în „zona periculoasă” (4°C până la 60°C). Puteți face acest lucru împărțind porțiile mari în recipiente mai mici și puțin adânci (aproximativ doi centimetri sau mai puțin). Nu lăsați mâncarea afară mai mult de două ore.
- Containerele etanșe împiedică contaminarea și reduc pierderea umidității. Cartwright recomandă recipiente din sticlă sau plastic fără BPA, potrivite pentru refrigerare și reîncălzire. Evitați metalele, precum aluminiul, care pot reacționa cu alimentele acide.
- Folosiți bandă adezivă sau etichete pentru a nota data și tipul mâncării în fiecare recipient. Acest lucru ajută la urmărirea duratei de păstrare a resturilor.

