Sari la conținut

Bacteria misterioasă care face ravagii în China a ajuns în Europa

Tetanosul este o boală infecțioasă cauzată de o bacterie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Tratamentul tetanosului implică administrarea de imunoglobulină tetanică (TIG) pentru a neutraliza toxina

O „recrudescenţă neobişnuită a cazurilor de infecţii respiratorii” cu bacteria Mycoplasma pneumoniae care face ravagii în China a fost detectată în Franţa.

Autorităţile sanitare franceze au trimis de urgenţă un avertisment profesioniştilor din domeniul sanitar, informează AFP, potrivit Agerpres.

Majoritatea infecţiilor se vindecă spontan

Marea majoritate a infecţiilor sunt benigne şi se vindecă spontan, însă unele cazuri pot necesita spitalizare, se arată în scrisoarea directorului Direcţiei Generale de Sănătate (DGS), responsabil cu monitorizarea şi siguranţa sanitară în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Săptămâna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea numărului de cazuri de boli respiratorii în China şi a cerut autorităţilor chineze informaţii mai detaliate, făcând apel la populaţie să se protejeze mai bine.

„Am vorbit cu directorul general adjunct al OMS, facem un bilanţ în fiecare zi”, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Aurélien Rousseau, la Franceinfo, întrebat despre acest subiect. „Autorităţile chineze sunt conştiente de reapariţia pneumopatiilor asociate unei bacterii numite mycoplasma. O cunoaştem bine, nu este un virus”, a adăugat el.

raceala prelungită
sursa foto: arhiva doctorul zilei

„Mycoplasma pneumoniae este o aşa-numită bacterie ‘atipică’ responsabilă de infecţii respiratorii, foarte frecvente la copiii cu vârsta de peste 4 ani şi la adulţii tineri”, a precizat DGS. „Este o bacterie care răspunde foarte bine la antibiotice specifice, iar noi le avem în ţară”, a subliniat Aurélien Rousseau. „Avem un stoc de şase luni pentru aceste produse, dar în prezent asistăm la o înmulţire a acestor bacterii, ca în toate ţările europene”, a adăugat el.

Ministerul francez al Sănătăţii a precizat că agenţia de sanitară Santé publique France (SpF) îşi continuă analizele la nivel naţional pentru a determina caracteristicile şi dinamica actuală a epidemiei.

În plus, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentelor şi a Produselor Sanitare (ANSM) „monitorizează îndeaproape consumul de antibiotice utilizate în perioada de iarnă, în cadrul luptei pentru combaterea penuriei de medicamente”.

La începutul lunii noiembrie, ministerul a solicitat grupurilor farmaceutice şi farmaciştilor să îşi ia o serie de angajamente pentru a combate penuria anumitor medicamente, o problemă deosebit de acută iarna trecută.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel