luni, septembrie 20, 2021

Pe pielea noastră se găsesc aproximativ 1000 de specii de baterii. Majoritatea nu sunt periculoase însă unele ne pot îmbolnăvi-dintre acestea cele mai periculoase sunt bacteriile rezistente la antibiotice-.

Până de curând, cercetătorii credeau că  stafilococul auriu se răspândeşte mai mult în spitale sau azile, însă o nouă cercetare a demonstrat că o bacterie periculoasă, rezistentă la antibiotice, se găseşte pe pielea unor persoane sănătoase, care nu ştiu că sunt purtătoare.

O persoană din cinci este purtătoarea stafilococului auriu, care poate provoca boli grave. Bacteria se află pe piele şi se transmite foarte uşor, iar în mod normal nu este periculoasă.

Totuşi, la persoanele cu imunitate scăzută sau cu răni deschise, acest stafilococ poate provoca infecţii grave şi chiar moartea.

O tulpină a acestei bacterii a dezvoltat rezistenţă la antibiotic, fiind numită acum MRSA (methicillin-resistant Staphylococcus aureus), iar autorităţile sunt îngrijorate de răspândirea ei tot mai rapidă.

Iniţial, era întâlnit în spitale sau în azilele de bătrâni, dar recent s-a descoperit că bacteria se găseşte frecvent şi pe pielea unor persoane sănătoase, răspândindu-se prin contact direct.

Astfel, stafilococul se poate răspândi şi în case, în comunităţi, prin intermediul unor obiecte contaminate, cum ar fi clanţele sau prosoapele. Această formă a bacteriei este foarte periculoasă, putând

provoca pneumonie sau septicemie, dar şi necroza ţesuturilor.

O epidemie globală provocată de aceast stafilococ a afectat în urmă cu câţiva ani 38 de state din SUA, dar şi Canada şi câteva ţări din Europa.

Epidemia a fost atribuită unui singur tip de stafilococ auriu, numit  USA300. Studiile făcute pe această tulpină au demonstrat că ea poate evolua şi deveni astfel şi mai periculoasă.

Anne-Catrin Uhlemann, de la Universitatea Columbia, a cercetat 161 de pacienţi infectaţi, pentru a observa genomul bacteriei. Astfel, ea a aflat că USA300 a ajuns în New York în anul 1993.

A devenit

rezistentă la antibiotice datorită viruşilor care au infectat bacteria şi de la care a preluat genele rezistente. Şi abuzul de antibiotice, care sunt prescrise tot mai des, a avut un rol negativ în timpul epidemiei din 2009-2011

 

Ultimele stiri